A mindennapi tevékenységek során az emberi test állandóan szennyeződik. A külső környezettel közvetlenül érintkező bőrfelszínek közül a kéz bőre a legszennyezettebb, így a legfertőzőbb is.

influenzafertőzés ÁNTSZ  influenzavírus  kézmosás influenzajárvány   influenza  nátha

 

A tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen, iskolában, de még otthon is számos olyan felületet érintünk, ami tele lehet kórokozókkal. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos a minél gyakoribb szappanos kézmosás és a kézfertőtlenítés! A fertőzésátvitel így előzhető meg a legegyszerűbben és így a leghatásosabb. Már néhány óra alatt is rengeteg kórokozó megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon, így mindent, amihez hozzáérünk, beszennyezhetünk. A lehető leggyakrabban kell kezet mosni különösen étkezés vagy ételhez nyúlás előtt, köhögés és tüsszentés után, toalett használat után,hazaérkezés vagy az iskolába, a munkahelyre való megérkezés után, szennyezett felületek, illetve állatok érintését követően.

Ha alaposságra törekszünk, akkor érdemes elsajátítani a helyes kézmosás alapszabályait, amik az ÁNTSZ szerint a következők:

 

influenzafertőzés ÁNTSZ  influenzavírus  kézmosás influenzajárvány   influenza  nátha

Nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet!

Szappanozzuk be a kezünket! Ehhez megfelelő a közönséges, nem antibakteriális szappan is.

Dörzsöljük a kezünket legalább 20 másodpercig! Mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, az ujjak közét és a köröm alatti részt is! Ha szükséges, használjunk körömkefét!

Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel!

A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket! Ha nem áll rendelkezésünkre tiszta és száraz törülköző, akkor használjunk papírtörlőt, vagy vegyük igénybe a falra szerelt kézszárítót!