Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint hivatalosan is járvány van, ám még mindig nincs késő minél többet megtudni a betegségről és a megelőzésről. Íme néhány alapvető dolog, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint mindenképp tudnunk kell.

 

Bárki megfertőződhet!

Az első, amit mindenképp tudni érdemes, hogy bárki elkaphatja az influenzavírust, és a fertőzés rendkívül könnyen, gyorsan terjed. Elég csak egy kézfogás, vagy az, ha közös, zárt térben tartózkodunk egy influenzás beteggel. Mivel a vírus lappangási ideje 1-4, de akár 7 nap is lehet, továbbadhatjuk a betegséget mielőtt egyáltalán tudomást szereznénk róla. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük, felismerjük a tüneteket.

Azon túl, hogy bárki elkaphatja az influenzát, vannak kiemelten veszélyeztetett csoportok, akiknél sokkal nagyobb a fertőzés valószínűsége. Az idősek, az idősotthonokban élők, a krónikus betegségben szenvedők, a terhes nők a leginkább veszélyeztetettek, de általánosságban igaz, hogy tömegben, nagyobb közösségekben könnyebben terjed a vírus. Ezért a tömegközlekedési eszközök használata után kimondottan fontos a kéz és arcmosás, valamint a gyakran arcunkhoz emelt használati tárgyak, mint például a mobiltelefon lefertőtlenítése is hasznos megelőzési mód.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodavezetője szerint is kiemelten fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, megbetegedés esetén pedig a fertőzés továbbterjedésének kivédése.

Ismerd fel és tegyél ellene!

Mivel az influenza könnyen továbbadható anélkül is, hogy tudatában lennénk a betegségnek, ezért rendkívül fontos, hogy felismerjük a tüneteket és tegyünk ellenük.

Az influenzás megbetegedés leggyakoribb tünetei a hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, köhögés, fejfájás, izomfájdalom illetve fáradtság érzés, de a gyerekeknél sokszor kísérheti hasmenés, hányás is. Ha valaki az influenza tüneteit produkálja, lehetőség szerint maradjon otthon, pihenjen, igyon sok vizet és vegye igénybe a  köhögés, illetve lázcsillapító gyógyszereket. Ha a tünetek súlyosbodnak, vagy elhúzódik a betegség (7-nél több napig tart), akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. A nagyobb kockázati csoportba tartozó influenzás betegek, a terhes nők, a 65 éven felüliek a krónikus betegségben (pl. asztmában) szenvedők azonnal forduljanak orvoshoz. Az ő esetükben az orvos megfelelő tanáccsal szolgál és speciális kezelést javasol.

Aki influenzás, mindenképpen maradjon otthon nemcsak saját, de kollégái, iskolatársai vagy éppen utastársai egészségének érdekében is!