A hűvös idő beköszöntével hajlamos úgy érezni, hogy a napja rosszul sikerült. Szerencsére van rá ellenszer: egy forró, illatos fürdő, a félhomályos fürdőszoba magányában.

 

Máris bebizonyítjuk, miként hat ránk a hétköznapokban is elérhető aromaterápia:

Ahogy a téli napforduló közeledtével egyre rövidülnek a nappalok, mindannyiunknak megszaporodnak a rossz napjai. Ilyenkor a hétköznapok monotonitása, a korai ébresztő is fokozottan hat ránk, és ilyenkor érzünk szinte ellenállhatatlan vágyat a változtatásra. Ezeken a borongós napokon gyakran érezzük úgy, hogy nem bírjuk tovább, az elért vagy megvalósított célok súlytalanok, mindenkiben az ellenséget látjuk, valahogy az elemek is mintha ellenünk lennének, és egyre inkább azt érezzük: itt az ideje mindent újrakezdeni.
A rossz kedv és a kezdődő depresszió azonban nem lehet úrrá rajtunk!
Ahhoz, hogy könnyebben viseljük ezeket a napokat is, legtöbbször elegendő heti néhány órányi wellness, gyakori, rendszeres látogatás az edzőteremben vagy akár tíz percnyi szolárium. Előfordul azonban, hogy ezek a programok idő vagy pénz szűkében elmaradnak, halasztásra kerülnek. A legjobb amit ilyenkor tehetünk meglepően egyszerű, és könnyen hozzáférhető: otthonunk fürdőszobájának csendes magányában egy forró fürdő.
Ha szeretnénk feltöltődni, nincs is egyszerűbb módja mint a könnyedén megvalósítható kádfürdő. Nincs szükség hozzá komolyabb előkészületekre vagy tervezésre, és még csak el sem kell hagynunk a lakást a megvalósításához - sőt, elég bezárkózni a fürdőszobába.
Ha fázik, szomorú, kiegyensúlyozottabb életre vágyik, inkább vegyen egy jó fürdőt!
Az esti teendők, a gyerekek lefektetése, a vacsora elpakolása után mindenkinek szüksége van legalább fél órára, amit csak magára fordít. Fontos, hogy észben tartsuk: a tusolás csupán a tisztálkodást szolgálja, míg egy jó kádfürdő valódi élvezet.
Habár a meleg víz már önmagában is jótékony hatású, a kádfürdő tagadhatatlanul pozitív hatása tovább fokozható. A célunknak megfelelő, gondosan kiválasztott fürdőolajokkal, gyógynövényekkel speciális panaszokat enyhíthetünk, és helyreállíthatjuk a szervezet egyensúlyát. Számtalan különböző olajat használunk aromafürdőhöz, és mivel mindegyiknek más a hatása, ezért nem is érdemes egy kalap alá venni őket. Az illóolajokat az általuk kifejtett hatásnak megfelelően az alábbi csoportokba sorolhatjuk:


Nyugtató hatású olajok: első sorban a macskagyökér, a levendula és komló tartoznak ebbe a csoportba, melyeket meleg fürdővízbe csepegtetve nyugtató hatást váltanak ki és elősegítik az ellazulást. Ezt a fajta fürdőt érdemes este, lefekvés előtt alkalmazni, és az éjszakai pihenésünk zavartalanul telik majd.


Ellazító hatású olajok: hasonló a hatásuk az előző csoportéhoz. A citromfű, szénavirág , levendula és narancsvirág illóolajjal kiegészült fürdők felkészítenek a nyugodt pihenésre, és segítenek megszabadulni a nap közben felgyülemlett stressztől.


Élénkítő hatású illóolajok: a rozmaring és az eukaliptusz felfrissítik, és ha még nem készül nyugovóra térni, újult erővel folytathatja a napi teendőit fürdőzés után.

Bőrápoló olajok: a kamilla, zabszalma és cickafark olajak a stressz oldásában segítik, ellazítják a testet és kényeztetik bőrünket is!


Reumás panaszok enyhítésére: néhány növény olajai pozitívan hatnak az ízületi fájdalmakra, például a fenyőolaj és a terpentinolaj is ezek közé tartozik.


Ha a fürdőszobánkat harmonikus béke és nyugodt légkör uralja, akkor néhány gyertyával, esetleg relaxációs zenével kiegészülve az illatos olajokkal gazdagított fürdő segítségével nem csak a vízben merítkezhet meg, hanem az élvezetekben is.

Ha tetszett cikkünk kövess minket a Facebookon, ahol nyereményjátékokkal várunk!