via GIPHY

Az előrejelzések szerint a megszokotthoz képest nem késik az év eleji influenzajárvány.

 

A hazánkban rendszerint február hónapokban tetőző megbetegedési hullám idén is eléri Magyarországot, ami fontos hír azoknak, akik még nem oltatták be magukat a vírus ellen. A védettség kialakulásához nagyjából 2-3 hét szükséges – vagyis nagyjából annyi, amennyi múlva az előrejelzések szerint beköszönt a járvány. Éppen ezért feltétlenül érdemes haladéktalanul kérni a vakcinát, hogy elkerüljünk egy komolyabb, akár több hétig is elhúzódó influenzás megbetegedést.

Bár a tavalyi év utolsó napjaihoz képest a 2018-as esztendő első hetében jelentősen megugrott az influenzaszerű tünetekkel regisztrált megbetegedések száma, az ÁNTSZ Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály tájékoztatója szerint továbbra sincs járvány az országban. A lejelentett megbetegedésekről ugyanis a vizsgálatok után kiderült, hogy szinte kivétel nélkül megfázásról van szó. Az említett időszakban országos átlagban 100 ezer lakosból 101 fordult influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz, és az összes gyanús eset közül mindössze egynél diagnosztizáltak influenza A(H1pdm09) vírus okozta fertőzést, és csak hat páciensnél igazoltak influenza B vírus által kiváltott megbetegedést.

A szakértők szerint valószínűleg az enyhe időnek köszönhető, hogy idén eddig még nem okozott tömeges megbetegedéseket a vírus, de ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy ne veszítsük el az éberségünket: ez a szerencsés állapot ugyanis biztosan nem tart már sokáig. Tavaly év végén ugyanis kifejezetten súlyos influenzajárvány söpört végig Ausztrálián, amely azóta is fokozatosan terjed a nyugati félteke irányába, és Ázsián keresztül valószínűleg legkésőbb februárban eléri majd az európai országokat is.

A súlyos pandémia ellen egyöntetűen a védőoltást tartják a leghatékonyabb megoldásnak a szakemberek, akik azt javasolják, hogy mindenki adassa be magának a vakcinát a lehető legrövidebb időn belül, ha ezt eddig még nem tett meg. Különösen az idősek és gyermekek veszélyeztetettek, de a krónikus betegségben szenvedők, a kismamák és a gyermeket tervező párok számára is fontos és hatékony óvintézkedés lehet a vakcina, csakúgy mint azoknak a dolgozóknak, akik a munkájukat emberek között, nagy közösségben végzik.

További információ azokról akiknek ingyen jár a vakcina:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/jogosultsag17_18.html