Amikor beköszönt az influenzaszezon, jóval nagyobb mennyiségben fogyasztunk különböző vitaminokat, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, pedig nemcsak vitamin készítményekkel, hanem megfelelő táplálkozással is erősíthetjük immunrendszerünket. Íme néhány dolog, amit a megelőző, immunerősítő étrendről tudni érdemes!

 influenzaszezon  immunerősítés  egészséges táplálkozás influenza

 

Télen nehezebb friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni, de szerencsére ilyenkor is rendelkezésünkre áll sokféle vitamindús élelmiszer. Ha gyümölcsöknél maradunk, máris ott van például a magas C-vitamin tartalmú narancs és citrom, mely gyümölcsöket ilyenkor szerezhetjük be a legnagyobb mennyiségben, nálunk ilyenkor van 'szezonja'. Az influenza megelőzésében a C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik, pótlása ilyenkor elsődleges feladat, fogyasztása élelmiszer, vagy vitamin formájában az átlagosnál akár kicsit nagyobb mennyiségben is javasolt. Sok C-vitamint tartalmaz a narancs és a citrom mellett a savanyú káposzta, az alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma és fokhagyma is.

Emellett szintén fontos a D-vitamin pótlása, ugyanis sok esetben ennek hiánya is okolható a betegség kialakulásáért. Sok D-vitamint tartalmaznak a különböző halfajták - tonhal, hering, ponty, csuka, lazac -, illetve a gombák, állati eredetű élelmiszerben pedig a tojássárgájában, tejben, vajban és belsőségekben- például májban - található nagy mennyiségben.

Hatékony lehet a megelőzésben a spenót, vörös húsok, csirke, krumpli fogyasztása: a spenót folsavat, A és C vitamint, a vörös húsok és a csirke vasat és cinket, a krumpli szintén vasat és C-vitamint tartalmaz. A paradicsomban, zöldsalátában fontos antioxidánsok vannak, ezek fogyasztásával mind sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. A kávé szerelmeseinek jó hír, hogy mivel a szervezetünkben antihisztaminként viselkedik, ilyenkor ezzel is jót tehetünk egészségünknek.

Fontos megemlíteni, hogy influenzaszezonban még kevésbé javasolt a cukros ételek fogyasztása, ugyanis a cukor egyfajta nyugtatóként hat az immunrendszerre, ezzel csökkentve annak hatékonyságát.