Otthonunkban soha nem vagyunk teljesen egyedül, hiszen természetes környezetünkben mindig megtalálhatóak a szabad szemmel láthatatlan mikroorganizmusok is – vírusok, baktériumok, gombák és spórák. 

influenza fertőzés influenzaszezon influenzavírus fertőtlenítés kórokozók kézmosás influenza

 

Ott vannak, mégis egészen addig nem veszünk róluk tudomást, amíg nem okoznak érzékelhető problémát - kellemetlen szagot, elszíneződést, esetleg betegséget. Vajon hogyan előzhető meg, hogy az ezeket okozó hívatlan vendégek millióival éljünk együtt?

Egy kis odafigyeléssel higiénikus környezetet teremthetünk otthonunkban. A lakás tisztán tartása kettős feladatot rejt magában: meg kell akadályozni a nemkívánatos “vendégek” bejutását, valamint fel kell számolnunk a számukra ideális élőhelyeket.

Az influenzavírust számtalan módon hazavihetjük otthonunkba, például a ruhánkkal, a cipőnkkel, vagy akár a bőrünkön is. Éppen ezért fokozottan ügyeljünk a megfelelő módon történő szappanos kézmosásra, illetve a lakásban található olyan felületek fertőtlenítésére, amelyekkel a nap során többször érintkezünk (kilincs, WC lehúzó). Ha pedig már beköltözött a hívatlan vendég otthonunkba, családtagunk szervezetébe, akkor figyeljünk arra, hogy ruháit külön mossuk, edényeit elkülönítve kezeljük, lehetőleg papír zsebkendőt használjunk, melyeket használat után azonnal dobjunk ki. Alaposan mossunk kezet, ha olyan tárgyhoz érünk, ami fertőzött lehet és rendszeresen szellőztessünk.

A lakásban a kórokozók azokat a nedves, párás helyeket kedvelik a legjobban, ahol szerves anyag – számukra táplálék - is rendelkezésükre áll.  Az ideális körülményeket a konyhában, fürdőszobában, illetve a WC-ben találjuk, így itt jobban oda kell figyelni a fertőtlenítésre. A mellékhelyiség higiéniáját tovább növelhetjük, ha a WC kefe tartójába is öntünk egy kevés fertőtlenítőszert, ami itt is megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

Naponta néhány perc, és hívatlan vendégek nélkül élvezhetjük az otthon melegét. Csupán ott és akkor fertőtlenítsünk, ahol, és amikor szükséges: pl. WC-t és azokat a tárgyakat, amelyekkel a kórokozókat terjeszthetjük, illetve fokozott gyakorisággal influenza járvány idején. Olyan fertőtlenítőszert használjunk, amely egyszerre tisztít és fertőtlenít, valamint minden ismert kórokozófajt elpusztít.