Idén is útjára indult az országos influenzaellenes népegészségügyi kampány, amelynek részeként február 5-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató helyettese a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartott sajtótájékoztatót „Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” címmel. A kormány képviselői a helyszínválasztással azt kívánták hangsúlyozni, hogy a MÁV és a hozzá hasonló állami nagyvállalatok fontos szerepet játszanak a különféle járványhelyzetek kialakulásának megelőzésében, és az ezzel kapcsolatos általános tájékoztatásban is.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szokásoknak megfelelően már tavaly decemberben elindított egy tájékoztatási akciót a leginkább veszélyeztetett célcsoportok számára az ingyenes influenza elleni védőoltás szükségességéről. Ezt egészíti ki a jelenlegi járványhelyzetben az általános lakossági tájékoztatást szolgáló népegészségügyi kampány.

Dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a kampány részeként megtartott sajtótájékoztató fókuszába helyezte, hogy a 2012 óta rendszeresen megtartott, immár hagyományosnak mondható akciónak 2018-ban is fontos résztvevői azok az állami nagyvállalatok, amelyek szolgáltatásaikkal nagy tömegeket érintenek közvetlenül. Ezek a társaságok működésükkel jelentős hatást gyakorolhatnak nem csupán a pandémiás helyzetek alakulására, hanem a lakosság hatékony felvilágosítására is a járványokkal kapcsolatban. Ilyen vállalatok többek között a MÁV, a Posta vagy a nagy forgalmú lottózók százait üzemeltető Szerencsejáték Zrt is, valamint a legnagyobb busztársaságok is:

a MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt,
a Biokom Nonprofit Kft (Pécsi Mobilitási Központ),
a Kaposváros Tömegközlekedési Zrt.,
az ÉNYKK Zrt. – Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.,
a DAKK Zrt. – DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.,
a DDKK Zrt. – Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.,
valamint az ÉMKK – Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

A lakosság tájékoztatásához ezen kívül csatlakozott még:

a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Külön öröm, hogy minden évben hazai kis és közepes vállalatok, valamint multinacionális cégek is csatlakoznak kommunikációs felületeikkel a társadalmi célú kampányhoz:

a BENU Magyarország Zrt., a SPAR Magyarország Kft., a VIWA Product Europa Kft. és az AroMax Zrt., is.

Fontos, hogy a lakosság minél gyakrabban találkozzon a napi többszöri kézmosás, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe történő tüsszentés, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás és az otthoni környezet fokozottabb tisztításának üzeneteivel. Ezeket a mondatokat idén 5000 plakáton a közlekedési vállalatok lakossági tájékoztató felületein, így a MÁV a HÉV és a volántársaságok járművein és megállóiban is lehet majd olvasni országosan, és napi szinten frissülő információkat és tartalmakat lehet olvasni az antsz.hu és az influenzablog.hu weboldalakon is” – tájékoztatatta a sajtó képviselőit az államtitkár.

Dr. Homolya Róbert beszámolt arról is, hogy nem csupán a lakosságot, de saját kollégáikat is minden eszközzel óvják a fertőzésveszélytől, és ennek érdekében az NFM által felügyelt és működtetett kiemelt közszolgáltatásokat végző állami vállalatoknál ingyenes influenza elleni oltóanyagot és a téli időszakhoz kapcsolódó kiegészítő felszereléseket bocsátottak a dolgozók rendelkezésére. Emellett az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a sajtótájékoztató napján Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elrendelte a lakossági ügyfeleket érintő közszolgáltatóknál és a közlekedési vállalatoknál a napi többszöri, fokozott takarítást és fertőtlenítést.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink egészségével foglalkozzunk, de az állampolgárokat is arra kérjük, hogy fokozottabban legyenek tekintettel egymásra az influenzajárvány idején” – mondta az államtitkár, aki mindenkit arra kér, hogy vegye komolyan az influenza járvány megelőzésével kapcsolatos egyszerű lépéseket. „Nem csak azért fontos ez, mert a betegségből való felépülés két hétig is elhúzódhat, ami egy járvány esetén akár a nemzetgazdaság szempontjából is egy érzékelhető jelenség, hanem azért is, mert valóban egyszerű lépésekkel óvhatjuk meg családunkat és szeretteinket és a velünk közösségben élő emberek egészségét“– emlékeztetett Dr. Homolya Róbert.

Dr. Szabó Enikő elmondta, hogy 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre a betegség miatt leginkább veszélyeztetett célcsoportok számára, például a 60 éven felüliek, a krónikus betegségben szendevők vagy a várandós nők számára. Idén először a közoktatásban dolgozók is térítésmentesen vehették igénybe a védoltást, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását.