A tél végére gyakran előfordul, hogy lemerülnek szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárai. Amikor immunerősítő élelmiszerekről ejtünk szót, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban bővelkedő nyersanyagokra, élelmiszerekre kell gondolnunk.

 influenzafertőzés  SPAR C-vitamin D-vitamin   influenza megelőzés   immunerősítés  influenza antioxidáns zöldség gyümölcs

 

Fotó: telegrafi.com

Turcsák Katalin dietetikus szerint tudatos táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, a ,,vitaminraktárak” feltöltéséért. A táplálkozástudomány képviselői napi fél kilogramm gyümölcsöt és zöldséget javasolnak elfogyasztani. A zöldségeket, gyümölcsöket ha tehetjük nyersen fogyasszuk, így jóval több marad benne a vitamin. Hő hatására a vitamintartalom csökken.

A C-vitamin az egyik legismertebb, antioxidáns hatású vegyület, a citrusfélékben, a brokkoliban, a zölpaprikában és a kiviben is megtalálható, valamennyi közkedvelt élelmiszer, fogyasszuk bőségesen! Az ízletes, C-vitaminban gazdag csipkebogyóteát sose forrázzuk, helyette langyos vízben áztassuk, így megőrzi vitamintartalmát. Antioxidáns hatású a béta-karotin és az E-vitamin, melyek segítenek a szabad gyökök megkötésében. E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok, olajos magvak, béta-karotin forrás a sárgarépa, a sütőtök és az édesburgonya. Tél végén kiemelten fontos szervezetünk D-vitamin feltöltése, mely befolyásolja immunfunkciónkat. Téli időszakban D-vitamin forrás lehet a tőkemáj, de ajánlatos étrend kiegészítőkkel is gondoskodni a pótlásáról, mert a napfénymentes, téli időszakban szervezetünk természetes úton nem jut hozzá a D-vitaminhoz.

Ásványi anyagok között a cink, a szelén és a réz fontos antioxidáns szervezetünknek. A kiegyensúlyozott vitaminban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálkozás mellett fontos az aktív pihenés, a szabadban, friss levegőn töltött idő, a megfelelő folyadékbevitel ásványvíz, gyógytea formájában - így a tavaszi fáradtság, megfázás elkerülhető. Szép, egészségben, jókedvben gazdag tavaszt kívánunk!