A megfelelő kézmosás a fertőzések elkerülésében elengedhetetlen. Kutatások szerint kézfejünkkel az orrunkat, arcunkat óránként legalább 6 alkalommal érintjük meg, de megfelelő és rendszeres kézmosással csökkenthető a fertőző betegségek esélye.

 

A fertőzések terjedésében a probléma általában a nem megfelelő kézmosással van, aminek a módszerét nem árt, ha időben, kicsi gyermekünkkel is megtanítjuk. Ebben a szülők mellett a pedagógusoknak is óriási szerepe van.

Kezünkkel mindent megérintünk, tüsszentünk, köhögünk, így megannyi baktérium kerülhet a kéz felületére. Rendszeres ,,hiba”, hogy a kézmosást gyorsan szeretnénk letudni és nem szánunk rá megfelelő időt. Pár másodperces kézmosás és gyors öblítés nem elegendő a megelőzéshez. A megfelelő kézmosási idő minimum 20 másodperc. A kézfejet a bevizezését követően 20 másodpercen át alaposan kell dörzsölni szappannal, figyelemmel az ujjközökre, ujjvégekre, csukló elejére is. Öblítés után a szárításra otthon alkalmas a törülköző, de idegen helyeken egyszer használatos papírtörlővel, vagy légszárítással érjük el a felület szárítását. A mosdó helyiség elhagyásakor ügyeljünk rá, hogy ilyenkor már ne érjünk hozzá olyan felülethez, ahol kórokozók lehetnek. Tüsszentéskor, köhögéskor minden alkalommal tegyünk a szánk / orrunk elé zsebkendőt és igyekezzünk minél ritkábban az arcunkhoz érni. A zsebkendőt az egyszeri használat után pedig dobjuk ki. Kimutatták, hogy kézmosáshoz használt víz hőfoka nem befolyásolja a kórokozók elpusztulását, azaz nem szükséges forró vagy meleg víz, elegendő, ha langyos vizet használunk. A lényeg minden esetben a megfelelő ideig tartó, alapos kézmosási technika, ezt sajátítsuk el és tanítsuk meg a gyermekünknek is!