Szülőként gyakran tapasztaljuk, hogy az iskolai / óvodai év elindulásával gyermekünk gyakran megbetegszik. Gyermekközösségben a fertőzések rohamosan terjednek, ezért nagy a szülők, pedagógusok felelőssége a megfelelő, preventív minta közvetítésében és az időben történő megelőzésben.

 iskolai higiénia  influenza tünetei  influenza terjedése  kórokozók influenza

 

Kép forrása: www.egeszsegtukor.hu

Jellemző, hogy a gyerekek gyakran feledkeznek meg a zsebkendő használatáról, sőt sokszor a kezüket sem tartják a szájuk elé tüsszentéskor, köhögéskor. Jó ha tudjuk, hogy a gyermekközösségben használt tárgyak, játékok felületén a kórokozók viszonylag gyorsan terjednek, ezért fontos, hogy a helyes és alapos kézmosást már gyermekkorban megtanítsuk. A gyerekek gyakran nyúlnak a szájukba kezükkel, érintik meg az arcukat, szemüket, orrukat, így a kórokozók könnyen a szervezetükbe jutnak. Óvodai közösségben a déli alvásidőben egy magasságban fekszenek, így a tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe kerülő kórokozók viszonylag könnyen elterjednek a helyiségben. A kézmosás mellett fontos megtanítani a gyerekeknek a helyes zsebkendő használatot is, majd az azt követő újbóli kézmosásra is hívjuk fel a figyelmet. Az óvodai, iskolai közösségek helyiségében fontos a friss levegő, a szellőztetés és az aktív, levegőn történő testmozgás. Szülőként érdemes az óvodai / iskolai szokásokról, kültéri programokról előre tájékozódni.
Gyermekünk étkezésébe iktassuk be az idénygyümölcsöket és a megfelelő vitamin forrásokat. Hagyjunk időt az alvásra, regenerálódásra és ha gyermekünkön az influenza tünetét érzékeljük azonnal forduljunk orvoshoz!