Az influenza időszakban érdemes tudnunk, hogy mi a különbség az influenza és a nátha tünetei között, hiszen a két betegség lefolyása, időtartama, szövődményei jelentős eltéréseket mutatnak.

influenza szövődményei  influenza tünetei  lázinfluenza

 

Kép forrása: static.origos.hu

A náthát legtöbbször a hideg levegő hosszú ideig tartó belélegzése és az alulöltözöttség miatti meghűlés okozza. Az influenzának viszont nem a hideg, hanem a párás, nedves, inkább fagypont közeli hőmérséklet kedvező. Mindkét betegséget vírus okozza, de tünetei különbözőek.
Az influenza leggyakoribb tünetei:
A magas láz, a hidegrázás, a rossz közérzet, a fejfájás és az izomfájdalom.
Míg az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg tünetei lassabban alakulnak ki. Nátha esetén nem jellemző a magas láz, inkább a hőemelkedés gyakori, nincs izomfájdalom, helyette az orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés és a torokfájás okoz kellemetlenséget a betegnek.
A nátha szövődményei: melléküreg gyulladás, középfül gyulladás, hörghurut, ritkábban tüdőgyulladás.
Az influenza szövődményei igen súlyosak lehetnek:
homlok- és melléküreg gyulladás, középfülgyulladás, ill. a az influenza legveszélyesebb   szövődménye a tüdőgyulladás. Ritkább, de halálos szövődménye lehet még az agyvelőgyulladás, a szívizom- vagy izomgyulladás. Az influenza felerősítheti a szív- és tüdőbetegséget és más, krónikus szindrómák tüneteit. A tünetek megjelenésekor vegyük komolyan a betegséget, forduljunk orvoshoz és pihenjük ki!
(Forrás: www.egeszsegtukor.hu)