A védőoltás mellett hatásos védekezés nemcsak az influenza, hanem más jellegű fertőzésekkel szemben is a rendszeres, alapos kézmosás. Bár önmagában a gyakori kézmosás csekély védelemnek tűnhet, mégis nagyon sokat tehetünk ezen az egyszerű módon is mind saját magunk, mind családtagjaink egészségének megőrzése érdekében.

 fertőzés kézhigiéne  influenza  kézfertőtlenítés   szennyeződés  kézmosás  influenza fertőzés

 

Mindennapi tevékenységeink során a kezünk bőrfelülete szennyeződik leginkább, néhány óra alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon. Mivel ez idő alatt is rengeteg felületet érintünk – pl. billentyűzetet, kilincset, kapaszkodót a buszon stb. – nem nehéz elképzelni így milyen gyorsan továbbadhatjuk ezeket a baktériumokat. Ráadásul a baktériumok sajnos nagy túlélők, és bár egyesek csak 20 percig, mások akár órákig, hetekig is képesek életben maradni és fertőzni.

A légúti fertőzések – az influenza, a nátha és a tüdőgyulladás – a leggyakoribb piszkos kéz által közvetített fertőzések. A minél gyakoribb alapos szappanos, bő vízzel történő kézmosás a fertőzésátvitel elkerülésének egyik leghatékonyabb módja! Nagyon fontos, hogy a gyerekekben is tudatosítsuk az alapvető kézhigiénés szabályokat, hogy rutinná váljon a helyes kézmosási gyakorlat.

Forrás: antsz.hu