Az Országos Epidemiológiai Központ becslései alapján január első hetéhez képest mostanra duplájára nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, így kijelenthető, hogy hazánkban megkezdődött az influenzajárvány.

 

Kép: idokep.hu


Az OEK összesítéséből kiderül, hogy a betegek többsége, majdnem fele a fiatal felnőtt (15-34 éves) korosztályból került ki, 29 %-a 35-59 évesek közül, a legkisebb számú megbetegedés pedig a gyermekek és a 60 év felettiek esetében volt jellemző.

Az év első hetében valamennyi megyében nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az azt megelőző héthez viszonyítva. Az orvoshoz forduló betegek Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében voltak a legtöbben.
2017. első hetében az OEK Légúti vírus osztályára beérkezett és vizsgált minták alapján elmondható, hogy az eddigi megbetegedéseket többségében az Influenza A vírus valamely típusa okozta, csupán egy esetben volt az influenza B vírus a bűnös.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első héten Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyéből érkezett jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek.

Az alábbi kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat, minden intézményben visszavonásig érvényes a tilalom:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház telephelyén az érintett osztályokon:

Szülészet-Nőgyógyászati osztály
Gyermekosztály
Újszülött részleg

Felső-Szabolcsi Kórház
Az érintett osztályok:

Intenzív osztály,
Csecsemő és Gyermekgyógyászati osztály,
Szülészet-Nőgyógyászati osztály,
Újszülött részleg

Karolina Kórház Rendelőintézet
Az érintett osztály:

Ápolási Osztály

Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet
Az érintett osztály:

Krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területén

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
Az érintett osztály:

Krónikus Belgyógyászati Osztály


Forrás: antsz.hu, oek.hu