Idén a legtöbben január utolsó hetében fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, majd ezt követően fokozatosan csökkentek az ilyen jellegű megbetegedések, március közepére pedig a járványküszöb alá esett a statisztikák szerint az influenzás paciensek száma.

 

Az enyhére fordult tavaszi idő azonban kedvez a vírusok terjedésének, ezért a szakemberek azt kérik, hogy továbbra se hanyagoljuk el az influenza elleni védekezést, akik pedig nemrég lábaltak ki a betegségből fokozottan ügyeljenek az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozásra.

Január 23 és 29-e között összesen 102.700 fő fordult hazánkban orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amivel az év 4. hetében a legmagasabb szintre emelkedett a járvány intenzitása tavaly december óta. A legtöbb beteg ezúttal is a gyerekek közül került ki, és az orvosok tapasztalatai szerint a 3-14 év közötti korosztály még a járvány lecsendesedése után is a legveszélyeztetettebb csoportnak számít. A szakemberek ezért különösen fontosnak tartják, hogy a gyermekek vitaminokban gazdag, immunerősítő ételeket fogyasszanak az influenzás időszak után is. Ez igaz az idősekre és azokra is, akik csak mostanában épültek fel az influenzás megbetegedésből: számukra magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, citrusfélékből készült 100%-os gyümölcslevek, valamint friss tavaszi zöldségek fogyasztását ajánlják az orvosok.   

A lecsengőben lévő influenzajárvánnyal kapcsolatban az ÁNTSZ szakértői elmondták, hogy február közepétől kezdve átlagosan 30 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz a megelőző héthez képest, március közepére pedig már csupán 11.100 fő jelentkezett influenzaszerű panaszokkal. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag véget ért az országos influenzajárvány. Jelenleg a legnagyobb számban Pest, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben tartanak nyilván influenzás betegeket, a legkevesebb fertőzött páciens pedig Békés, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van.

Elterjedt tévhit, hogy az influenzás megbetegedések csak télen fordulnak elő, ezért tavasztól késő őszig nem kell ellene védekeznünk. Az igazság azonban az, hogy nem csak az influenza, hanem a hozzá hasonló, megfázásos tüneteket okozó egyéb vírusok is százával fertőznek egész évben, így az elővigyázatosságra és a fertőzések terjedését megakadályozó higiéniai előírások betartására mindig szükség van. Egyszerű, de hatékony megelőzési módszerekről van szó: a legfontosabb ezek közül, hogy gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, ahol pedig erre nincs lehetőség, időnként töröljük le a kezünket fertőtlenítő géllel vagy kendővel. Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk és az orruk elé, használat után pedig lehetőség szerint a szemétgyűjtőbe dobjuk el papír zsebkendőt. Ez utóbbi higiéniai szempontból előnyösebb az elegáns ruhazsebkendőnél, ezért lehetőleg papír zsebkendőt (vagy azt is) tartsunk magunknál. Az orvosok szerint az is nagyon fontos az influenzaszerű vírusos megbetegedések megelőzése szempontjából, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat és a sok ember által megérintett felületeket, valamint gondoskodjunk a lakásban és munkahelyeken a friss levegőről, vagyis minél gyakrabban szellőztessünk.