Az idei influenza járvány sokkal nagyobb hatású volt, mint a megelőzőek, és a betegség szövődményei is súlyosabbak voltak. A megszokottnál enyhébb tél miatt a szervezetünket felkészületlenül érte a vírusfertőzés, kevésbé tudtunk védekezni ellene, könnyebben és gyorsabban terjedt a betegség. De az időjárás változékonysága is nagyban hozzájárult az ellenállóképességünk gyengüléséhez.

Dr. Nagy Károly influenza vírus  influenza járvány   influenza fertőzés   influenzás megbetegedés ÁNTSZ hidegrázás megfázás influenza

 

Az elmúlt hetekben hozzászokhattunk, hogy a ködös, esős és a napos időszakok gyors egymásutánban váltakoznak, komoly terhelésnek kitéve ezzel a szervezetünket. Lassan a tél tavaszba fordul, hosszabbodnak a nappalok, több a napsütés, így az influenza terjedése is visszaszorulóban van, ám még nem lehetünk teljesen nyugodtak, a járvány továbbra is tart. Éppen ezért az általános higiéniai szabályokat továbbra is érdemes betartani, meleg, szappanos vízzel gyakran kezet mosni, fertőtleníteni.

Az elmúlt időszakra jellemző változékony idő, sokunk szervezetét megterhelte, gyengült a védekezőképesség. A borús, esős idő önmagában is csökkenti a szervezet ellenállóképességét, mert ilyenkor kevesebb a nappali fény, így kevesebb D-vitaminhoz jutunk, ami viszont alapvető fontosságú az immunrenszer megfelelő működéséhez. Az időjárásnak nemcsak az immunrendszer legyengítésében van szerepe, a nedves, párás idő segíti a cseppfertőzés útján terjedő influenza vírus szaporodását is. A mostani száraz, napos idő ezért a vírusterjedés szempontjából is nagyon jól jön, mert kedvezőtlen környezeti feltétel az influenza számára.

Kutatások során kiderült, hogy a vírusok alacsony és rendkívül magas páratartalom mellett élnek túl a legjobban. Az alacsony páratartalom zárt terekben jellemző, napjaink nagyrészét márpedig ilyen helyeken töltjük, ráadásul rossz időben a szabadidős tevékenység is többnyire a négy fal közé szorul. Napos időben viszont sokkal több időt töltünk a szabadban, ez nemcsak a páratartalom miatt kedvező, a napsugaraknak köszönhetően ilyenkor nő a szervezet D-vitamin szintje, erősödik az immunrendszer. Ezen kívül az általános közérzetünkön is sokat javít a kellemes napos, melegedő idő.

Sajnos ettől függetlenül az influenzajárvány továbbra is tart, bár az ÁNTSZ legutóbbi influenza jelentése szerint a a megbetegedések számának több hete tartó folyamatos emelkedése megállt, kevesebben fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, mint a megelőző héten. Ha tovább melegszik és marad a jó idő, már nem kell sokáig tartanunk az influenza fertőzéstől.

 

Forrás:

Dr. Nagy Károly virológus