A közlekedési vállalatok felkészültek az influenzára

Az ÁNTSZ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MÁV és a Budapest Airport képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak pénteken délelőtt a 2A Terminálban. Január óta hétről hétre egyre többen jelentkeznek influenzás tünetekkel a háziorvosoknál, éppen ezért fontos a szakemberek szerint, hogy mindenki figyeljen oda saját magára és a körülötte élőkre, és hogy a kiemelten fontos vállalatok is tegyenek az influenza terjedése ellen.

Kiss Anita  Hardy Mihály   Dr. Dánielisz Ágnes  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  influenza ellenes kampány  SPAR  Budapest Airport  ÁNTSZ MÁV  influenzajárvány   influenza

 

Dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője szerint oda kell figyelnünk többek között arra, hogy a betegek ne menjenek közösségbe, és ha tüsszenteniük kell, a könyökhajlatba igyekezzenek tüsszenteni, ne a kezükre, amelyről a kórokozók könnyen a közlekedési eszközökre kerülhetnek.

Szintén fontos a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítő használata, és mindenekelőtt a megelőzés miatt az, hogy ha valaki ki van téve a veszélynek, adassa be magának az ingyenes vakcinát még a járvány elején.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a reptéren minden nap 15-25 ezer ember halad át, a repülőkön pedig 180-200 ember van összezárva, ezért igyekeznek mindenkinek felhívni a figyelmét az alapvető óvintézkedésekre. „Aki betegen ül a gépre, vegyen példát a japánokról, használjon maszkot!” – javasolta Hardy.

A repülőtérnek járványriasztási terve is van szükség esetére, amelyet az ÁNTSZ-szel közösen dolgoztak ki. Ezt évente aktualizálják, a H1N1 megjelenése óta nagyon komolyan foglalkoznak a problémakörrel.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke arról beszélt, hogy a megelőzésre a stratégiafontosságú vállalatoknál is kiemelt figyelmet fordítanak. Példaként említette az ELMŰ-t. A fejlesztési miniszter a közlekedési vállalatokat is felszólította arra, hogy közösen figyeljenek a megelőzésére, takarítsák, fertőtlenítsék a vállalatokat. A Szerencsejáték Zrt.-t szintén erre kérte, mivel a lottózókban egyszerre sokan gyűlhetnek össze.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője elmondta, a fertőzésveszélyt a MÁV is folyamatosan igyekszik csökkenteni, gyakrabban takarítják a vasutat, az állomásokat, többször is fertőtlenítenek. Dolgozóikat is óvják, mivel ők több ezer utassal kerülhetnek kapcsolatba egy nap, így számukra ingyenes oltást biztosítanak.

A szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy aki teheti, tegyen a megelőzés érdekében, adassa be magának az oltást, ha pedig megbetegedett, inkább maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

A programhoz mostanra a SPAR is csatlakozott, ahol nem csak a fertőtlenítésre figyelnek, de az egészséges táplálkozásra is igyekeznek felhívni a figyelmet. A sajtótájékoztató végén a SPAR és az Unilever egészséges élelmiszer- és higiéniai csomagokat adott át a résztvevő közlekedési vállalatok képviselőinek.