Fontos, hogy kezeljük a betegséget amennyire lehetséges, illetve tegyünk azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Érdemes orvost felkeresni, aki biztosan megállapíthatja, hogy influenzáról van-e szó, vagy esetleg hasonló tünetekkel jelentkező megfázásról. Azoknak a betegeknek, akik valamilyen régóta fennálló egészségügyi problémával küzdenek, tanácsos már a legelső tünetek megjelenésével orvoshoz fordulniuk.

influenza tünetei  influenza fertőzés  influenzás megbetegedés  influenzajárvány  megfázáslázcsillapító láz fertőzés OEK

 

Sokan nem veszik komolyan az ágynyugalomra vonatkozó jótanácsot, ám influenza esetén érdemes megfogadni : aki betegnek érzi magát menjen haza, vagy ha még nem indult el, maradjon otthon. Emellett olyan apróságokra kell a betegnek odafigyelnie, mint hogy köhögésnél, tüsszentésnél, orrfújásnál használjon papírzsebkendőt, amelyet pedig használat után zárt szemetesbe dobjon ki. Továbbá mosson gyakran kezet, használjon külön törülközőt, kéztörlőt, figyeljen oda a folyadékpótlásra, illetve a tünetek kezelésére vegyen be láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert.
A továbbfertőzés elkerülése érdekében aki nem tudja megoldani, hogy a betegség ideje alatt egyedül legyen, hordjon maszkot mikor családtagjai, barátai közelében tartózkodik.

Különösen fontos, hogy a gyerekeket ne engedjük betegen iskolába, mert tömegben, nagy létszámú közösségekben terjed a leggyorsabban az influenza!

A legtöbb influenzaszerű megbetegedés magától gyógyul, azonban ha a tünetek nem múlnak, súlyosbodnak, vagy elhúzódik a betegség - több mint 7 napja tart - a betegnek feltétlenül orvoshoz kell fordulnia, illetve ha már látta orvos, újra ellátogatni hozzá, mert az influenzának komoly szövődményei is lehetnek.

Forrás: oek.hu