A CDC adatai alapján 2018. január 14-20. között az észak-amerikai kontinensen orvoshoz forduló betegek 6,6 %-a influenzaszerű megbetegedés tüneteivel jelentkezett ellátásra. Ez az arány a nemzetközi szint háromszorosa. A példátlan észak-amerikai influenzajárványról a Duna Medical Center Oltóközpontjának szakértőjét kérdeztük.

 

A laborvizsgálattal megerősített fertőzések 84,2 %-ában azon szubtípusú influenza A vírus volt a kórokozó, mely ellen az alkalmazott védőoltás tartalmaz hatóanyagot. A kórházi kezelést igénylő felnőttek kétharmadának, a gyermekek felének van valamilyen alapbetegsége, azaz kockázati csoportba tartoznak. Többségük a 65 éven felüli korosztályba tartozik, őket követik az 50-64 év közöttiek, majd 4 éven aluli gyerekek. A 2016/2017-es influenza szezonban összesen 110 gyermekkori haláleset fordult elő, az idei szezonban eddig 37 gyermek hunyt el a fertőzés vagy szövődményei következtében.

A megbetegedési arány emelkedése az influenza szezonban elsősorban az influenza vírus antigenitásának jelentős változása miatt következhet be, illetve az influenza elleni alacsony átoltottság miatt. Hazánkban a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzések 88,5%-ában az influenza B vírus a kórokozó, de az influenza A vírus jelenléte is igazolódott. Az amerikai kontinensen terjedő vírusok megjelenése Európában a mai utazási szokásoknak köszönhetően nem kerülhető el. Tekintettel arra, hogy a járvány már Magyarországon is zajlik, a fertőzés megelőzése céljából a mielőbbi védőoltás javasolt. A védettség két héttel az oltás beadást követően alakul ki.