A január 19- 25. közötti időszakban történt megfigyelések alapján tovább nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma az ÁNTSZ közlése szerint. A legutóbbi időszakban háromszor annyian mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

 influenzás tünetek  H3N2  influenzavírus A  influenzafigyelés  influenzaszerű tünetek  influenzás megbetegedés influenza terjedése  ÁNTSZ   influenzavírus  influenzajárvány influenza

 

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordulók aránya Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Heves és Vas megyében pedig a legalacsonyabb.
Az elmúlt héthez képest az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya (33,7 százalék), Bács-Kiskun és Zala megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. De továbbra is nagyon sok a beteg a 15-34 éves korosztályban is (35,4 százalék). A korspecikus morbiditás a 3-5 évesek körében volt a legmagasabb, az átlag morbiditás több mint két és félszerese, ezt követte a 6-14 évesek és a 15-24 évesek érintettsége.
Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról hét területről érkezett jelentés: a fővárosból, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér, Hajdú-Bihar, Veszprém és Pest megyéből. A járványok 90%-a gyermekközösségben(óvodák, általános iskolák) fordult elő, továbbá egy szakközépiskola és két egészségügyi intézmény érintettségét jelezték.  Az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján 5 járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős, három óvodai, egy általános iskolai és egy egészségügyi intézményt érintő járványban H3N2 altípusú influenza A vírust azonosítottak.
Tehát megállapítható, hogy Magyarországon az év 4. hetében az influenzajárvány az egész ország területét érintette.

Forrás: antsz.hu