Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint a múlt héten, március 16-22. között 13 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, vagyis 34 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

 Google Flutrends  influenzaszerű megbetegedés OEK  influenzás megbetegedés  influenzaszezon  influenzajárvány  influenza

 

Az említett időszak alatt a fővárosban és tizenhét megyében csökkent, két megyében - Fejér és Somogy megyében - pedig változatlan maradt az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága Pest, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád  és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. A fővárosban és négy megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében - diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az említett időszakban nem érkezett jelentés. Az országosan regisztrált betegszám a járványos küszöb alá csökkent, így 2015-ben a 3. naptári héten kezdődött országos influenzajárvány a 12. héten befejeződött.

Az influenza gyakorisága a Google Flutrends adatai szerint országos viszonylatban is már csak alacsony szintű. Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy bár az influenza gyakorisága és terjedése alapján a járványos szint alá csökkent, ez nem jelenti azt, hogy nincs továbbra is jelen a betegség. Így még egy ideig nem árt óvatosnak lenni továbbra is.

 

 Google Flutrends  influenzaszerű megbetegedés OEK  influenzás megbetegedés  influenzaszezon  influenzajárvány  influenza