Hamarosan újra beköszönt az influenza szezon, a megbetegedés elkerülése érdekében fontos, hogy minél előbb elkezdjük a felkészülést a járványdőszakra. Az influenza elleni harc egyik legerősebb fegyvere a védőoltás, amelynek beadatásával sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében.

 influneza védőoltás  influenza járvány OEK  influenzás megbetegedés  influenzaszezon  ÁNTSZ influenza védőoltás

 

Az influenza elleni védőoltás megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésmentes védőoltás. A 2014/2015. évi influenzaszezonra történő felkészülés során térítés­mentesen végezhető influenza elleni védőoltásra jogosultak:
 

A hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett:


- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek
- krónikus máj- és vesebetegek
- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes.

A várandós nők, illetve azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik.

Az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egész­ségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek

A tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

A 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

–      egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)

–      szociális intézmények dolgozói.

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. A védőoltásban részesíthetők a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltásokat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül évente javasolt megszervezni.

Forrás: OEK, ÁNTSZ