Idén is népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében közlekedési vállalatok, önkormányzatok és oktatási intézmények részvételével.

influenzaszezon Dr.Pusztai.Zsófia Szarvas.Gábor  Dr.Jankovics.István influenzafertőzés influenza

 

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a szerdai budapesti kampányindító sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az influenzaszezon még nem indult el, január harmadik hetében 10 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Ha ez a szám eléri a 15 ezret, akkor beszélhetünk influenza járványról - közölte.
A megelőzésről szólva Pusztai Zsófia elmondta, hogy nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása: zsebkendő használata köhögésnél, tüsszentésnél; a zsebkendőt zárt szemetesbe kell kidobni. Emellett a gyakori, illetve rendszeres kézmosás szükségességét és a zárt terek rendszeres szellőztetését említette.
Kiemelte: a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás. Még nem késő oltatni - mondta Pusztai Zsófia, hozzátéve, hogy a 65 év feletti lakosság 75 százalékánál lenne indokolt az oltás. Magyarországon, más európai országhoz hasonlóan, a 65 év felettiek 35 százaléka oltatja be magát. Védőoltás beadását javasolta még a krónikus betegeknek, a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknek, valamint a várandós nőknek.
Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának főorvosa közölte, a vírus már itt van Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás nemcsak azt védi, akinek beadták, hanem azt is, aki a beoltottal kapcsolatba kerül.
A főorvos a kézmosás mellett az arc megtisztítását is fontosnak nevezte, különösen a kisgyermekes családoknál, a felnőttek esetében. Megjegyezte azt is, hogy tüsszenténél az influenza - ha nem használunk zsebkendőt - akár több mint három méter távolságra is el tud jutni.
Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatok, környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója elmondta, a reptéren a kampány részeként tájékoztatókat helyeznek ki, a mosdókban fertőtlenítőszereket tesznek. Megemlítette, hogy a Budapest Airport dolgozói számára térítésmentesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.
Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-START Zrt. szóvivőhelyettese elmondta, az utasokkal találkozó dolgozóik számára térítésmentesen biztosítják az influenza elleni védőoltást. Tavaly 2200 oltóanyagot rendeltek. Közölte, a szerelvényeket rendszeresen tisztítják, a kapaszkodófelületeket is. Továbbá a MÁV rendelkezik pandémia elleni védekezési szabályzattal, ami azt jelenti, hogy a vállalatcsoport fel van készülve egy esetleges járvány kitörésére - mondta.
A kampányt támogatja a Roche Diagnosztika, az Unilever Magyarország és a MÁV-Start Zrt.

Forrás: MTI