Speciális légszűrő berendezéseket is bevetnek a légiforgalmi irányítás biztosítására

 

Vajon nyugodtan várakoznánk a felszállásra, ha tudnák, hogy influenzától lázasan, begyulladt szemekkel ül a monitor előtt járatunk légiforgalmi irányítója? Biztosan nem. Szerencsére ilyen helyzet nem fordulhat elő, mert ezt a feladatkört és a légiforgalmi irányítás többi munkafolyamatát is fokozottan védi járványhelyzetben a HungaroControl Zrt., amely részletesen kidolgozott forgatókönyv szerint azonnal reagál minden pandémiás szituációra. Az influenza elleni védekezésről és a járványok kezeléséről a vállalat szóvivőjével, Imre Júliával beszélgettünk.

Hogyan biztosítják, hogy járványos megbetegedési hullám alatt is legyen elegendő kapacitás a légiforgalmi irányítási feladatok ellátására?

A légiforgalmi irányításban minden várható és a legtöbb váratlan helyzerte így a járványokra is fel kell készüljünk. A HungaroControl Zrt. ezért rendelkezik úgynevezett pandémiás tervvel, ami biztosítja a vállalatnál a munka folytonosságát speciális egészségügyi vészhelyzetekben is, megvédi a munkavállalók egészségét, illetve megelőzi az esetleges fertőzésveszélyes helyzeteket. Azoknak a lépéseknek a végrehajtásával, amelyeket a pandémiás terv meghatározott, biztosítható a légiforgalmi irányítás biztonságos működtetése nemzetközi és országos járványhelyzetben is.

Pontosan milyen helyzetre készült ez a forgatókönyv?

A HungaroControl Zrt. pandémiás terve egy hirtelen fellépő, elhúzódó munkaerőhiánnyal járó világjárvány esetére készült, de egyes elemeit a HungaroControl Zrt. évről évre alkalmazza a szezonális influenzajárvány megelőzésére is. Ezt a tervet egyébként a HungaroControl Zrt. Társasági Járványügyi Válságstábja minden évben felülvizsgálja, és meghatározásra kerülnek benne egy esetleges járvány idején a légiforgalmi irányírás működése szempontjából kritikus és nem kritikus munkakörök, továbbá a távmunkában végezhető munkamenetek is, és kidolgozásra kerülnek a távmunkában végezhető tevékenységek ellátásához szükséges informatikai feltételek is.

Konkrétan milyen intézkedések születnek járványos helyzetben a légiforgalom biztonsága érdekében?

Az egyik fontos intézkedés a védőoltás felajánlása a dolgozóinknak. A vakcinát egyébként már évek óta térítésmentesen biztosítjuk azon munkavállalóink számára, akik igényt tartanak rá. Ezen kívül természetesen folyamatosan figyeljük az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálat kommunikációját, hogy tájékozódjunk a járványhelyzet alakulásáról. A kollégáinkat számos technológiai megoldással is tudjuk védeni kritikus járványhelyzetben is: például az irányítóterem légtechnikáját úgy alakítottuk ki, hogy a fal mentén illetve a pultok oldalán elhelyezett anemosztátokon keresztül juttatjuk be a 100 százalékban friss levegőt, az álmennyezetben elhelyezett perforált rácsokon keresztül pedig a mennyezeti térből szívjuk el az elhasználtat. Az irányítóterem levegőjét így félóránként ki tudjuk cserélni, és minidg tisztán tarthatjuk. A HungaroControl rendelkezik ezen felül mobil rendszerű légtisztító berendezésekkel, melyeket járvány idején a működés szempontjából kritikus területeken tudunk alkalmazni.

Az irányítóterem mellett még számos más helyszínen is teljesítenek szolgálatot  kollégáink. Az ingyenes oltás mellett hogyan védik meg őket egy influenzafertőzéstől, illetve attól, hogy terjesszék a kórokozót?

Influenzajárvány idején fertőtlenítő hatású kézmosó szappanok kerülnek kihelyezésre a mellékhelyiségekbe, továbbá alkoholos felületfertőtlenítő szereket alkalmazunk a közös használatú eszközök – például billentyűzetek, telefonok, stb – fertőtlenítésére. Minden munkavállalót levélben tájékoztatunk ezen túl arról, hogy mik az influenza tünetei, kik a leginkább veszélyeztetettek, hogyan lehet megelőzni a megfertőződést, és a fertőzés terjedését, mi a teendő, ha influenza tüneteit észleli magán valaki, és végül hogy melyek a megfelelő kézhigiénia alapvető szabályai.

Fotó: HungaroControl