A visszatérő hűvös időben és az influenza szezon vége felé nehéz elkerülni a megbetegedést, de mit tehetünk, ha ledöntött minket a betegség?

 

Törekedjünk a mielőbbi felépülésre, támogassuk az immunrendszer működését. Az immunrendszer tulajdonképpen különböző sejtek és szervek (pl: nyiroksejtek, lép, mandulák, bőr, tápcsatorna stb.) összessége, melyek összehangolt működése véd a környezetből érkező káros anyagokkal szemben. Az immunrendszer hatékony működéséhez hozzájárulhatunk változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással. A fehérjéket építő egyes aminosavak (glutamin, arginin) elősegítik a nyiroksejtek és a makrofágok működését, ezáltal az idegen anyagok eliminálását. Ezen aminosavak megtalálhatók a gabonafélékben, olajos magvakban, hüvelyesekben, húsokban, sajtokban és a tojásban. A halakban lévő omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonsága, valamint az étrendben szereplő antioxidáns hatású vitaminokat (C-, E-vitamin, béta-karotin) tartalmazó élelmiszerek szintén előnyösek. Fontos a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás is, mert flavonoidokban gazdagok, melyek segíthetik a szervezet vírusok elleni küzdelmét, illetve gátolják azok szaporodását. Láthatjuk, hogy egy megfelelően összeállított étrend fél siker a gyógyulásban!

A cikk Turcsák Katalin, SPAR dietetikus közreműkődésével készült.