Egy influenzajárvány komoly veszélyt jelenthet egy vállalat működésében, hiszen előfordulhat, hogy egyszerre esik ki betegség miatt a munkából a dolgozók jelentős része. Komolyan kell tehát venni a felkészülést az ilyen helyzetekre minden cégnek – különösen azoknak, akik stratégiai jelentőségüknél fogva nem engedhetik meg maguknak, hogy a működést egy megbetegedési hullám veszélyeztesse, hiszen ez nem csak a saját teljesítményüket, de a lakosság mindennapi életét is nagyon rosszul érintené. Az ország áramtermelésének több mint felét biztosító Paksi Atomerőmű egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik – ezért utána is néztünk, hogy ők milyen intézkedésekkel készülnek fel egy esetleges pandémiára.

 

Ahogy azt sejtettük, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nagyon komolyan vesz minden olyan eshetőséget, valós és elméleti fenyegetést, amely a legkisebb mértékben is hátráltatná vagy veszélyeztetné a működését.

Nem bízzák a véletlenre

Egy súlyosabb influenzajárvány ezek közé tartozik, hiszen ha az atomerőmű dolgozói egyszerre betegednek le, akkor a napi feladatok ellátása lehetetlenné válna. Ilyen helyzet azonban nem eshet meg, mert Pakson részletesen kidolgozott pandémiás forgatókönyv áll a vezetés rendelkezésére, amely pontról pontra tartalmazza az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) területén bekövetkező influenza, pandémiás, vagy más jellegű járványos megbetegedés esetén a felkészülési feladatokat, illetve a pandémiás időszaki működés szabályozását, kezelését és a Balesetelhárítási Szervezet (BESZ) feladatait. 

„A pandémiás terv célja, hogy az abban meghatározott intézkedések által járványidőszakban is biztosítható legyen a Paksi Atomerőmű folyamatos villamosenergia-termelése, természetesen a nukleáris biztonság betartásával, továbbá alapot képezzen az influenzajárvány és egyéb pandémiás megbetegedések elleni felkészüléshez” – válaszolta kérdésünkre dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a terv világos útmutatást ad a szükséges létszámok, anyagok, eszközök mennyiségének meghatározásához, és egyúttal biztosítja, hogy előre kidolgozott reagálási rendszer álljon készenlétben egy esetleges járvány megelőzésére, illetve a járvány következményeinek csökkentésére.

Tervszerű kommunikáció pánik ellen 

Megtudtuk, hogy a pandémiás forgatókönyv nem csak a sürgősségi tennivalókról rendelkezik, de egy kommunikációs tervet is tartalmaz. Ez is rendkívül fontos elem, hiszen a pánik kitörésének megakadályozásában kulcsfontosságú a megfelelő kommunikáció, valamint a megelőző és korlátozó intézkedések végrehajtása során is nélkülözhetetlen, hogy szervezetten és célzottan folyjon a tájékoztatás az erőműben dolgozók felé a járvánnyal kapcsolatban.

Megelőzés védőoltással

Természetesen Pakson nem várják  ölbe tett kézzel, hogy egy járvány veszélyhelyzetet idézzen elő, hanem igyekeznek minden megelőző intézkedést megtenni annak érdekében, hogy ne betegedjenek meg a munkatársaik. Ezért a 2018-as év elejére prognosztizált influenzajárvány ellen például a Paksi Atomerőmű dolgozói már 2017. decemberében jelentkezhettek ingyenes védőoltásra. Az erőműtől kapott tájékoztatás szerint azonban ennél jóval több intézkedés is születhet szükség esetén: például az atomerőmű megkövetelheti a stratégiai beszállítóitól az influenza, pandémiás és egyéb járványos megbetegedések elleni felkészülést.

A kép forrása: atomeromu.hu