Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, amely képes a szervezetbe kerülő kórokozókat megkülönböztetni a szervezet saját anyagaitól, és az idegen anyagokat eltávolítani, megsemmisíteni. A betegségek leküzdéséhez tehát elsősorban erős immunrendszerre van szükségünk, ezért mai cikkünkben összeszedtünk néhány immunerősítő tippet, amik egész évben segítenek megóvni minket a különböző egészségügyi problémáktól.

 

Figyeljünk az étrendünkre!

Kerüljük a telített zsírsavakat és a transz-zsírokat, részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket! Mellőzzük a túlzott alkoholfogyasztást is, mivel az szív- és érrendszeri, máj-, és hasnyálmirigy betegségekhez vezethet. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a bélrendszerben képződik, ezért fontos, hogy emésztőrendszerük megfelelő működésére is kellő figyelmet fordítsunk. Együnk sok savanyított tejterméket, mivel ezek élőflórái kedvező hatással vannak a bélrendszerre. Emellett fogyasszunk sok aszalt gyümölcsöt, babot, borsót és zabpelyhet, ezek az ételek ugyanis rengeteg prebiotikumot tartalmaznak, ami szintén fontos az emésztőrendszerünk számára.

Ügyeljünk a vitaminokra!

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A-, B-, C-, D- és E- vitaminok pótlásáról gondoskodnunk. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt – a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel történt egyeztetés után – külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítanunk. A BENU Gyógyszertárakban széles választékból szerezhetjük be a megfelelő vitaminokat és tapasztalt gyógyszerész szakértőik tanácsadással segítik a választást.

Hidratáljuk szervezetünket!

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez. Igyunk naponta legalább 2 liter alkoholmentes folyadékot. Különösen jó hatással lehetnek szervezetünkre az ásványvizek és a különböző gyógyhatású teák, például a csipkebogyóból, bodzából, homoktövis bogyóból és levélből, citromfűből és borsmentából készítettek. Édesítéshez lehetőleg használjunk mézet, mely rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban és nyomelemekben is.

Szánjunk időt magunkra, kerüljük a stresszt!

A stressz könnyen okozhat alvászavart, ami nagyon negatív hatással lehet az immunrendszerünk műkődésére. Hatására gyulladásos megbetegedések alakulhatnak ki, illetve csökken szervezetünkben az olyan fehérvérsejtek működése, amelyek a vírusos és daganatos megbetegedések leküzdéséhez szükségesek. Szánjunk tehát időt magunkra! Mozogjunk, lehetőleg hetente legalább háromszor, aludjunk minium napi 7 órát, és ha tehetjük, feküdjünk le még éjfél előtt!

Forrás: benu.hu