powered by Typeform

 

A fenti kvíz kitöltésével részt vehetnek nyereményjátékunkban, melynek végén a résztvevők között kisorsolunk egy BENU termékekből álló ajándékcsomagot. A válaszokat 2018. március 25. éjfélig küldhetik el nekünk. A játékban való részvétel, a játékszabályzat automatikus elfogadását jelenti.

Az elmúlt héten már csökkent az új megbetegedések száma, ami azonban még nem jelenti azt, hogy vége is az influenza szezonnak. A következő hetekben még bárki számíthat rá, hogy belefut egy kiadós influenzába vagy egy olyan csúnya náthába, ami akár egy hétnél is tovább megkeseríti az életét. Sőt, ha valakinek gyenge az immunrendszere, akár több hétbe is belekerülhet, mire teljesen felgyógyul egy ilyen megfázásból, az influenza pedig még súlyosabb szövődményeket és hosszabb lefolyású betegséget okozhat egy kevésbé erős szervezetű embernél. Nagyon fontos tehát, hogy karban tartsuk az immunrendszerünket, és vitaminok szedésével szálljunk szembe az ilyenkor gyakori vírusokkal és más kórokozókkal!

A vitaminok ellenállóbbá tesznek

A legjobb védekezés az influenza és a megfázás ellen az alapos felkészülés, ami esetünkben azt jelenti, hogy egész évben feltöltve kell tartanunk a vitaminraktárainkat, hiszen a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk védekezőképességének fenntartásához. Télen persze jóval nehezebb hozzájutni természetes forrásból a vitaminokhoz, de szerencsére kereskedelmi forgalomban bőségesen találunk olyan készítményeket, amikkel kihúzhatjuk a nyári gyümölcsszezon kezdetéig. A BENU Gyógyszertáraiban például a legkülönbözőbb igényekre – legyen szó akár gyerekekről, idősekről vagy felnőttekről – kaphatunk vitaminokat.
Persze jó, ha tudjuk, hogy ezekből mikor és mennyit kell szedni! Az elsődleges szabály, hogy a vitaminokat kúraszerűen tanácsos használni (például a nátha szezon elején), és nem folyamatosan, az év minden napján. A másik szabály, hogy részesítsük előnyben a kombinált készítményeket, mert ezekben a különböző összetevők a szervezet számára megfelelő arányban vannak jelen, így nem fordulhat elő, hogy valamelyik vitamint túladagoljuk, míg egy másikból pedig a szükségesnél kevesebbet veszünk be. Azt se tévesszük szem elől, hogy természetesen csakis ellenőrzött, megbízható forrásból származó vitaminkészítményeket szabad megvásárolni, tehát soha ne rendeljünk „kéz alól” olcsó árut például az internetről olya weboldalaktól, akik nem rendelkeznek a megfelelő hatósági engedélyekkel, hanem lehetőleg patikában szerezzük be a szükséges tételeket, hiszen itt szakemberek segítségét kérhetjük a megfelelő választásban! Nem árt egyébként egy vitaminkúra előtt a háziorvosunk tanácsát is kikérni, és szükség esetén egy gyors laborvizsgálatot is elvégeztetni!

Ezekre a vitaminokra lesz szükség

C- vitamin


Önállóan leginkább a C-vitamint szoktuk szedni, főként azért, mert erősíti az immunrendszert. Kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek. Ezért nekik különösen fontos odafigyelniük arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a láz-, fájdalom- és köptetőt is tartalmazó komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint.

D-vitamin


A D-vitamin ugyan zsírban oldódik, de a napsütés nélkülözése miatt mégsem árt ilyenkor rendszeresen pótolni. A D-vitamint a csecsemők és kisgyermekek olajos csepp formájában kaphatják meg, míg a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát is szedhetnek. Nem mindig szükséges a napi alkalmazás, sőt nagyobb dózisok esetében heti bevitel ajánlott. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így nem alkalmazhatóak együtt a magnézium tartalmú savlekötőkkel, míg más savlekötők gátolják a hasznosulását.

A-, E-, K-vitamin


Az A-, E- és K-vitamint is el tudja tárolni a szervezetünk, vagyis ha nem figyelünk, könnyen túladagolhatjuk őket. Ezért ha változatosan étkezünk, nem feltétlenül kell naponta gondoskodnunk a pótlásukról. A kismamáknak kifejezetten ügyelniük kell arra, hogy megfelelő mennyiségű – és nem több – A-vitamint vigyenek be, mert árthatnak a magzatnak.

Multivitamin


Ha fáradtnak, kimerültnek, betegesnek érezzük magunkat, érdemes elgondolkodnunk a vitaminpótlás lehetőségén. A multivitaminok minden vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből tartalmazzák az ajánlott mennyiséget, vannak olyan készítmények, amelyeket életkorunk, egészségi állapotunk, nemünk, életmódunk alapján állítanak össze. Ha ilyet választunk, biztosan kivédhetjük a túladagolást! Ezek a készítmények azonban csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha huzamosabb ideig, legalább egy szezonon keresztül szedjük őket.

Fotó:

Designed by Freepik