Orvosi jelentések alapján végzett becslés szerint 2017. február 6–12 között az előző héthez viszonyítva országosan 30%-kal csökkent (66 200 fő volt) az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a járvány egy része azonban még hátra van.

 

Valamennyi megyében – Nógrád kivételével –  kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A csökkenés mértéke területenként igen eltérő volt, 8% és 47% között változott. Az előfordulási gyakoriság Vas megyében volt a legmagasabb és Csongrádban a legalacsonyabb.

A betegek kétharmadát gyermekek és fiatal felnőttek tették ki (66,5%), az influenzaszerű megbetegedéseket a 3–14 közötti korosztályban diagnosztizálták a leggyakrabban, vagyis azon gyermekek körében, akik közösségbe járnak, és nagyobbrészt tömegközlekedéssel utaznak. Az idősek körében (60 éven felüliek 8,5%) most ritkább a megbetegedés, viszont súlyosabb szövődmények lehetnek, ami esetenként akár kórházi kezeléshez is vezethet.

A vírus legkönnyebben tömegben, utazás közben terjed, ezért most járvány idején gyakrabban takarítják, fertőtlenítik a buszokat, vonatokat, utasvárókat, pénztárakat. A közlekedési vállalatok lakossági tájékoztató felületein kihelyezett plakátokon Immun Kapitány praktikus tanácsokkal hívja fel a figyelmet a legszükségesebb lépésekre, amelyek a fertőzésveszély csökkentését szolgálják:

1. Rendszeresen fertőtlenítsük kezünket!

2. Sose tüsszentsünk a levegőbe!

3. Együnk az egészségünkért!

Az influenzaellenes népegészségügyi kampány már 2012 óta hagyománynak számít. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó közlekedési vállalatok és cégek, a fővárosi és vidéki közlekedési társaságok, valamint a Budapest Airport évről évre összefognak  a tömeges fertőzések, az influenzajárvány elkerülése érdekében. Az ÁNTSZ is immár ötödik alkalommal vállalta az összefogáskampány szakmai felügyeletét.