Tulok Balázs a BENU Gyógyszertárak gyógyszerész szakértőjének tanácsai

 

Rengeteg információ kering a köztudatban az influenza megelőzésével, kezelésével és gyógyításával kapcsolatban.  Ezeket a sokszor megalapozatlan – és elsősorban az interneten terjedő – híreket és adatokat hajlamosak vagyunk tényként kezelni, vagy esetleg saját értelmezésben elferdíteni, aminek akár súlyos következményei is lehetnek az egészségünkre. Íme néhány tanács egy hiteles szakértő tollából, aki egyúttal pár megfontolásra érdemes tanácsot is megoszt velünk a témában! 

Az influenza és a nátha nem ugyanaz!

Az elsősorban nazális tüneteket produkáló nem szezonális nátha egy vírus okozta megbetegedés, amely gyermekkorban évente 6-8 alkalommal, a felnőtteknél pedig akár három-négyszer is jelentkezhet. Ezt a néhány napon át tartó betegséget, amely rendszerint magától elmúlik, elsősorban az orrdugulás és a vizes orrfolyás kellemetlen tünetei kísérik. A szintén vírusos eredetű influenza azonban a náthával szemben egy magas lázzal járó megbetegedés, amely tipikusan szezonálisan, az év első hónapjaiban és a náthánál is ismert orrtünetek mellett gyakran párosul végtagfájdalommal, fejfájással és levertségérzéssel, sőt szélsőséges esetben az idős és nagyon fiatal korosztálynál súlyos szövődményekkel is járhat.

Az antibiotikumok NEM segítenek influenza esetén!

Az influenza egy vírus, az antibiotikumok viszont a baktériumok ellen hatásosak (megölik ezeket a kórokozókat vagy gátolják szaporodásukat), ezért antibiotikummal a vírusos eredetű influenzát nem lehet gyógyítani. Nem ritka ugyan, hogy a vírus által legyengített szervezet könnyű prédájává válik valamilyen bakteriális felülfertőzésnek – aminek megállapítása egyébként minden esetben szigorúan a kezelőorvos kompetenciája –, aki szükség esetén ezt a felülfertőzést antibiotikus terápiával kezelheti.

Ajánlott az oltás

Sokan úgy készülnek a téli és tavasz eleji megfázásos időszakra, hogy vitaminokkal, immunerősítőkkel és házi praktikákkal vértezik fel magukat. A szervezetünk számára olyan fontos vitaminokat ilyekor minél nagyobb mennyiségben természetes forrásból szerezzük be - az étrend-kiegészítő készítményeket pedig a nevükhöz hűen az egészséges táplálkozás kiegészítéseként használjuk. A megfázásos és influenzás időszakokban nagyon keresett az antioxidáns C-vitamin, illetve az immunrendszer-erősítő D-vitamin, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, de sajnos az influenzát nem tudják meggyógyítani, és a betegség megelőzésében sem bizonyított a hatékonyságuk.

A BENU gyógyszerész szakértője szerint az influenza megelőzésére – a tudomány mai állása szerint – a védőoltás hatékony és jó eszköz. Bár ez sem biztosít 100%-os védelmet, mert az influenzavírus gyorsan mutálódik, és ezzel az „átalakulással” évről évre meg tudja lepni ugyanazt a szervezetet, mégis közel 40-60%-os hatékonysággal képes távol tartani a betegséget. Ezért ajánlott az oltás a krónikus szívbetegek, légzőszervi, daganatos betegek, a 65 éven felüliek, az 1 éven aluliak, valamint a várandósok esetében, illetve azoknak is, akiknek valamilyen más betegség miatt vagy orvosi okokból gyenge, illetve legyengített az immunrendszere. Fontos, hogy senki ne oltassa be magát akkor, amikor az influenza első jeleit észleli magán – ilyenkor ugyanis már hatástalan a vakcina, hiszen az oltás után legalább két hét szükséges a védettség kialakulásához!

Kézmosás és papírzsebkendő influenza ellen

Az influenza ellen a másik hatékony védekezés az – bármilyen elavultnak is hangzik –, ha rendszeresen kezet mosunk és zsebkendőbe tüsszentünk! Ezek egyszerű, de nagyon is célravezető megoldások. Gondoljunk bele, ha csak egy influenzás beteg is utazik a zsúfolt reggeli tömegközlekedésben, és nem tartja be az alapvető higiéniás előírásokat, milyen „járványt” tud elindítani rövid időn belül! Ennek az oka az, hogy

− milliószámra „helyez el” kórokozókat a jármű fogódzkodóin azzal a kézzel, amelybe korábban többször köhögött, tüsszentett...

és ha nem teszi az arca elé kezét, akkor egyetlen tüsszentésétől 150-170km/h sebességgel indulnak el a körülötte álló emberek tucatjai felé a fertőző vírusokkal teli nyál- és váladékcseppek.

Az átlagosnál kicsit gyakoribb szappanos kézmosás vagy a víz nélkül használható alkoholtartalmú gélek bedörzsölése (ami egyébként idő hiányában a patikai munkahelyen is gyakran alkalmazott módszer) és az egyszer (lehetőleg tényleg EGYSZER!) használatos papír zsebkendők rendeltetésszerű alkalmazása rengeteget segít a vírus továbbterjedésének megakadályozásában!

Mit tegyünk, ha mégis utolért bennünket a kór?

A BENU gyógyszerésze azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne menjünk betegen dolgozni, mert egyrészt ilyenkor a betegségnek köszönhetően nem tudjuk ugyanazt nyújtani, amit egészségesen, másrészt a munkába utazás alatt és a munkahelyen – mint potenciális vírusgazdák – „sikeresen” kivehetjük a részünket a vírus további terjesztésében. Ezért ilyenkor inkább maradjunk otthon, csillapítsuk a tüneteinket láz- és fájdalomcsillapítókkal, és szükség esetén orrpanaszainkat csökkentsük orrspray-kel és zsebkendővel.

Jobbulást minden érintettnek!