Az influenza világméretű járványokért és emberek százmillióinak halálért felelős vírus, amely ellen nagyon sokáig nem találta a megfelelő védekezést az emberiség. Ma már eléggé kiismertük ezt a kórokozót, és tudjuk, hogy mik azok a hétköznapi praktikák, amivel távol tarthatjuk magunktól. Ha ezeket használod,  jó eséllyel egészségesen megúszod a következő influenzajárványt is!

 

A legfontosabb védekezési módszer az influenza ellen természetesen az oltás, de számos olyan, egyszerűnek látszó, de mégis fontos és hatékony óvintézkedés is van, amely segít megakadályozni a betegség terjedését. Éljünk ezekkel a mindennapokban – különösen most, amikor várhatóan néhány héten belül hazánkban is kitör az év eleji szokásos influenzajárvány!

1. Rendszeresen moss kezet szappannal! Ez a legalapvetőbb és legfontosabb higiéniás szabály, amelynek betartásával jelentősen csökkentheted a kórokozó terjedését. A leggyakrabban ugyanis nem úgy szerezzük be a vírust, hogy valaki a nyakunkba tüsszent, hanem úgy, hogy megtapogatunk olyan tárgyakat (közlekedési eszközök kapaszkodóit, lépcsők korlátait, kilincseket), amiket előttünk egy fertőzött ember már megfogott, majd a kezünkkel az arcunkra és a szánkhoz visszük a kórokozót.

2. Ne nyúlkálj az arcodhoz és ne dörgöld a szemed! Influenzás időszakban ne érintsük meg kézzel az arcunkat addig, amíg meg nem mostuk alaposan. Kevesen tudják, de öntudatlanul szinte percenként érintjük meg az arcunkat, és ha piszkos a kezünk, akkor ezzel nagyon könnyen átvihetjük a fertőző betegségeket olyan helyre – például a szánk közelébe, vagy a szembe –, ahonnan hamar a szervezetünkbe jutnak. 

3. Szellőztessünk naponta többször! A szobák és más helyiségek – például irodai munkahelyek – levegőjében hamar felszaporodnak a kórokozók egy járványos időszakban, és ezzel hatványozottan megnő az esélye annak, hogy az ott tartózkodók elkapják a betegséget. Éppen ezért akár óránként is érdemes kiszellőztetni a szobánkat, lakásunkat és munkahelyeinket.

4. Kerüld a nagy tömeget!  Minél kevesebbet érintkezel emberekkel járvány idején és minél ritkábban fordulsz meg olyan helyen, ahol tömeg van, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerülöd az influenzát.

5. Ne dohányozz! Egy szál cigaretta elszívása, 20 mg C-vitamint von el a szervezetből, ezért a dohányzás növeli a megfázás és az influenza fertőzés esélyét, valamint lassítja a gyógyulást is.

6. Tartsd karban az immunrendszered! Ha elég erős a szervezeted természetes védelmi rendszere, akkor könnyebben legyűri a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat is. Ennek érdekében mozogj sokat, egyél vitaminokban gazdag ételeket, legyél minél többet friss levegőn – magyarul őrizd meg és fejleszd a kondidat!

7. Használj papír zsebkendőt! Ezzel elsősorban az embertársaid véded, hiszen a papír zsebkendő egyszer használatos, és eldobható, így nem tartod magadnál egész nap azt a komplett vírustelepet, amelyet az orrodból fújtál ki. Mert azt valószínűleg mondani sem kell, hogy a tüsszentést, orrfújást és köhögést csakis zsebkendőbe szabad intézni, amikor beteg vagy, még akkor is, ha nincs körülötted senki!

8. Betegen ne mászkálj! Ezzel is az embertársaidat – kollégáidat, barátaidat, iskolatársaidat és más, ismeretlen járókelőket – véded. Ezen kívül neked is jót tesz, ha ágyban gyógyulsz, és nem fertőződ felül naponta az influenzádat a városban sétálva vagy például a munkahelyeden.

9. Öltözz fel rendesen!  A ruházat nem csak a hidegtől, de a vírusoktól is véd. Ha kesztyűt viselsz és jól záródó ruhát, akkor sokkal nehezebben találják meg a szervezetedbe az utat a kórokozók! Ilyen célból nem csak sapkát, kesztyűt és sálat érdemes felvenni, hanem szájmaszkot is!

10.  Tartsd tisztán a környezetedet, és fertőtleníts gyakran! A számítógép billentyűit, a telefonod, a kilincseket, az edényeket, és minden egyebet, amit gyakran megfogsz, érdemes akár naponta egy fertőtlenítő kendővel végigtörölni. Ezzel jelentősen csökkented az influenza kockázatát, és nagyobb az esélyed, hogy megbetegedés nélkül átvészelj egy járványt!

+1 Ha úgy érzed megbetegedtél vagy azt látod szeretteiden, hogy influenzaszerű tünetek jelentkeztek rajtuk, mindenképpen fordulj háziorvoshoz, mert az influenza nem játék súlyos szövődményei is lehetnek!