Igaz, hogy kifelé haladunk az év eleji nátha- és influenza szezonból, de ettől még egész esztendőben aktuális marad több kérdés is ezekkel a vírusos megbetegedésekkel kapcsolatban. Sokakat fog érinteni, amiről a következőkben beszélünk, és hasznos lehet, ha megfogadják az olvasók tanácsainkat, hiszen ebben a témában még ma is sok a tévhit és a félreértés. Az influenzásan és megfázva történő sportolásról van szó. Hegyi Csaba funkcionális trénerrel beszélgettünk sportról, betegségről, viszatérésről.

influenza sport Hegyi Csaba

 

 

Bár nem valószínű, hogy a decembertől március végéig tartó szezon után idén még találkozunk influenzával Magyarországon, mégis érdemes újra és újra megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket a betegséggel kapcsolatban. Annál is inkább fontos ez, mert az influenzához sok, tünetében hasonló és a népnyelv által megfázásnak, meghűlésnek hívott vírusos megbetegedés egész esztendőben támad, és bizony ez is képes akár két hétre is kiütni az embert. Az ellenük történő védekezés pedig –leszámítva a védőoltást, amely a megfázást okozó vírusok ellen nincs forgalomban – majdnem teljesen megegyezik azzal, amit influenzával szemben kell alkalmazni. 

Betegen nem ajánlott a sport

Azt a legtöbben jól tudják, hogy betegen akkor sem okos dolog munkába vagy iskolába menni, ha buzog bennünk a felelősség tudat, mert ezzel könnyen megfertőzhetjük a kollégáinkat, barátainkat, akik nyilván egyáltalán nem akarnak lebetegedni. De nem csak ezért javasolják a szakemberek a pihenést, ha betegek vagyunk, hanem azért is, mert a meghűlés vagy az influenza „lábon történő kihordása” nem csak nekik, hanem nekünk is sokat árthat, és legrosszabb esetben akár maradandó károkat is okozhat az egészségünkben. Ebből a szempontból a sport is ugyanolyan tevékenység, mint a munkába járás vagy az iskola – vagyis átmenetileg kerülendő.

Lázasan nagyon veszélyes lehet!

Hegyi Csaba funkcionális tréner szerint nátha esetében akkor érdemes félretenni a sporttevékenységet, ha gyengének érezzük magunkat, ám ha jó erőben maradtunk a kellemetlen tünetek (orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, fejfájás) dacára is, akkor a szervezetünknek feltehetően nem okoz bajt az alacsony intenzitású mozgás. „Alapszabály viszont, hogy lázas betegen tilos sportolni” – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki hozzátette, hogy bármennyire is erősnek gondoljuk magunkat, ha sportolásról van szó, nem árt az óvatosság az enyhébb lefolyású betegségekkel szemben sem. „A sport ugyanis elősegíti a vírusok szervezetben való terjedését, így azok legrosszabb esetben akár a szívet is megfertőzhetik, és mivel az immunrendszer nem képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, gyulladásos folyamatok indulhatnak be. Ez szívizomgyulladáshoz is vezethet.”

Gyógyulás után óvatosan kell emelni a tempót

De vajon meddig kell pihentetni magunkat, és mikor térhetünk vissza kedvenc edzéseinkhez? A lázzal járó influenza esetén hosszabb, akár több hétig tartó nyugalom is kell a szervezetnek, hogy leküzdhesse a kórokozókat, egy enyhébb náthánál viszont a tünetek megszűnése után már elkezdhetjük a sportot. Érdemes egyébként a kérdésben orvos tanácsát is kikérni, hiszen gyakran rosszul ítéljük meg saját állapotunkat és teljesítőképességeink határát. 

Ha sikerült túljutnunk a betegségen és visszatérhetünk a sporthoz, akkor sem szabad azonnal maximális intenzitással végezni a gyakorlatokat. Hegyi Csaba szerint ilyenkor mindenki fokozottabban figyeljen a teste reakcióira és ne merítse ki magát a végletekig, hanem kíméletesen bánjon magával. „Fokozatosan térjünk vissza a régi, megszokott tempóhoz, és ha a szervezetünk bármilyen vészjelzést ad le, azonnal lassítsunk. Ne terheljük egy betegség után magunkat szélsőséges hőmérsékleti körülmények között – se túl hidegben, se túl melegben ne eddzünk még egészségesen sem, pláne ne frissen gyógyult állapotban. A legjobb tanács végül, amit adhatok, hogy sportoljunk rendszeresen, és így tartsuk jó erőben az immunrendszerünket. Vannak vendégeim, akik rendszeresen, heti 3-4 alkalommal lejárnak edzeni, már másfél éve, és betegség miatt nem hiányoztak még az általuk látogatott órákról!”