Az egészséges táplálkozás a téli időszakban különösen fontos, mert segítségével támogathatjuk az immunrendszer megfelelő működését, ezáltal könnyebben elkerülhetőek a vírusos megbetegedések. Törekedjünk rá, hogy étrendünk változatos legyen, mind az alapanyagok, mind az elkészítési mód tekintetében. Az egyhangú étrend hosszú távon akár a megfelelő tápanyag-ellátottságot is veszélyeztetheti.

powered by Typeform

 
 


A fenti kvíz kitöltésével részt vehetnek nyereményjátékunkban, melynek végén a résztvevők között kisorsolunk egy SPAR termékekből álló ajándékcsomagot. A válaszokat 2018. március 19. éjfélig küldhetitek el nekünk. A játékban való részvétel, a játékszabályzat automatikus elfogadását jelenti: http://influenzablog.hu/reszveteli-es-jatekszabalyzat-9/

egészséges táplálkozás influenza megelőzés

 

 

Bizonyos élelmiszerekben olyan vegyületek találhatóak, amelyek immunerősítő hatással rendelkeznek, ezért azok fogyasztása kifejezetten előnyös. Legismertebb képviselőjük a C-vitamin, ami a narancsban, zöldpaprikában, brokkoliban és a kiviben található meg nagyobb mennyiségben. Elsősorban frissen együk őket, de fagyasztva (például a gyorsfagyasztott SPAR Zöldségkeverék formájában) és préselve (100%-os SPAR Natur*pur Bio Narancsléként) is érdemes őket kipróbálni. Emellett jó alternatíva lehet még az is, ha csíráztatva fogyasztjuk őket, a SPAR Natur*pur Bio brokkolicsíra például a téli hónapokban különösen értékes vitaminforrásként szolgálhat.

A béta-karotinban gazdag ételek, például az ökológiai gazdálkodásban, műtrágya és egyéb szintetikus anyagok felhasználása nélkül termesztett SPAR Natur*pur Bio sárgarépa fogyasztása szintén előnyös lehet. Zsírban oldódó vitaminok közül a D-vitaminnak van bizonyítottan jótékony hatása az immunfunkciókra. Mivel azonban a téli hónapokban sem az élelmiszerekből, sem a napsugarakból nem jutunk elegendő D-vitaminhoz, ezért ilyenkor – étrend-kiegészítő formájában – pótlásról kell gondoskodni.

A helyes táplálkozáson túl ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.  A teában (pl. SPAR Marokkói mentatea), gyümölcs- és zöldséglevekben, valamint a kávéban (pl. REGIO Gold kávé) is találhatóak antioxidáns vegyületek, ezért a víz mellett fogyasztásuk kedvező ebben az időszakban.

A cikk Turcsák Katalin, SPAR dietetikus közreműkődésével készült.

egészséges táplálkozás influenza megelőzés