influenza nátha zsebkendő papírzsebkendő

Azt szokták mondani, hogy a nátha orvosság nélkül tizennégy napig tart, gyógyszert szedve pedig két hétig – magyarul bármilyen praktikával is próbálkozunk, a megfázáson nem leszünk hamarabb túl! A patikákban természetesen számos olyan készítmény kapható, ami ez idő alatt átmenetileg enyhíteni tud szenvedéseinken, de igazából csak egyetlen olyan van, amely végig, megbízhatóan elkísér a bajban.

 

 

Ez pedig a papír zsebkendő. Nem mindegy tehát, hogy milyet választunk magunknak!

Bár az influenza szezon lassan elmúlik, náthára és megfázásra egész évben számíthatunk. Kevesen tudják, de a kellemetlen tünetekkel – orrfolyással, fejfájással, levertséggel, rossz közérzettel, stb. – járó megfázást is vírusok okozzák, és ezek a vírusok ráadásul egész évben támadnak. Igazán hatékony ellenszerünk nincs velük szemben, így az egyetlen, amit tehetünk, hogy az orrunkat gyakran fújva kivárjuk, hogy elmúljon a nátha. Abban a 10-14 napban, amíg a megfázás tart, a papír zsebkendő lesz az egyetlen hű barátunk, ezért legyünk körültekintőek a kiválasztásakor!

A puhaság az első

Rengeteg különféle gyártmányú papír zsebkendő kapható a boltokban, amik árban és minőségben is jelentősen eltérnek. A választáskor alapszabály, nagyon puha, több rétegű zsebkendőt szerezzünk be, hiszen tartós nátha esetén, amikor akár 10-12 napig is egyfolytában törölgetnünk és fújnunk kell az orrunkat, a puhaság rendkívül fontos tényező lesz! A durvább kivitelezésű zsebkendők ugyanis az orr megfázáskor eleve érzékenyebb bőrét hamar vörösre dörzsölik, ami nem csak kellemetlen látvány, de fájdalmas is. A SPAR saját márkájú, Lovely papír zsebkendői ebből a szempontból kifejezetten jó választásnak számítanak, hiszen három rétegűek és nagyon puhák, így gyakori használat esetén is kíméletesek maradnak az orrunkhoz. Kerüljük el viszont az olyan zsebkendőket, amiknek a tapintása csúszós, selymes, mert ezek már néhány használat után kivörösödést okoznak, és pár nap alatt sebesre fogjuk velük dörzsölni az orrunkat!

Játssz velünk az értékes SPAR nyereményekért!

influenza nátha zsebkendő papírzsebkendő

Tartós is jó illatú legyen!

Fontos szempont a puhaság mellett még tartósság és az illat is. Ez utóbbi – ha naponta több tucatszor kell orrot fújnunk – kifejezetten zavaró lehet, ha túl intenzív és harsány. Van, akit eleve allergiás tüsszögésre késztetnek az erős illatok, náthásan pedig még érzékenyebb erre az orrunk. Éppen ezért lehetőleg minél gyengédebb, diszkrétebb illatosítású zsebkendőt keressünk!

A tartósság kérdése is nagyon fontos, hiszen semmit nem érünk egy olyan zsebkendővel, ami már a kézbe vételkor elszakad, vagy egy határozottabb orrfújásnál hasad ketté a kezünkben. Jellemzően a durvább anyagból, kevesebb rétegben hajtogatott papír zsebkendők ilyenek, azért érdemes a rétegzettebb, finomabb termékeket keresni. Előfordulhat az is, hogy még ez sem garancia a jól használhatóságra, mert bár a zsebkendő puha és több rétegű, az egyes rétegek azonnal elválnak egymástól, amikor kivesszük a csomagolásból a zsebkendőt, és ettől kezdve legfeljebb a könnyeinket itathatjuk fel vele hatékonyan, mert orrfújásra a továbbiakban alkalmatlan. Ebből a szempontból is ajánljuk a SPAR saját márkás, kellemes és diszkrét illatú papír zsebkendőit, mert nem csupán puhák, hanem jól bírják a használatot és rétegeik megbízhatóan együtt maradnak orrfújás közben is.

influenza nátha zsebkendő papírzsebkendő

Érdekességek a papír zsebkendő történetéből

Bár papír zsebkendőt Kínában már az időszámítás utáni második (!) századtól gyártottak, a fejlett és civilizált Nyugat országaiban csak a 20 század elején, az 1920-es évektől kezdve ismerkedett meg vele a lakosság. Az első ilyen zsebkendőket az amerikai Kimberly-Clark cég készítette 1924-ben, és eredetileg nem is zsebkendőnek, hanem sminkeltávolító kendőnek szánták.  Az akkor Kleenex néven piacra dobott találmányt azonban az egyik leleményes marketing szakemberük orrtörlésre kezdte használni, és rájött, hogy a puha papírcsíkok erre a célra is tökéletesen megfelelnek. Érdekes adalék még, hogy a papír zsebkendő ma is használt formátumához gázmaszkok vattaszerű szűrőjének továbbfejlesztésével jutott el a Kimberly-Clark vállalat.