Influenzajárvány idején és azokban a hónapokban, amikor jó esély van rá, hogy elkapjunk egy kiadós náthát a betegség ellen a tisztaság az egyik legfontosabb fegyverünk. Azonban nem csak a személyes higiéniára kell ilyenkor fokozottan ügyelni, hanem környezetünk, használati tárgyaink tisztaságára is!


influenza megelőzés takarítás fertőtlenítés tisztítószerek

 

A szakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy az olyan vírusos eredetű betegségek ellen, mint az influenza és a nátha a legbiztosabb ellenszer, ha a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítunk a tisztaságra. Ilyenkor gyakrabban kell kezet mosnunk szappannal, rendszeresen le kell mosnunk az arcunkat, és természetesen tüsszentéskor, köhögéskor zsebkendőt tanácsos használnunk – ez utóbbit már nem a saját védelmünkben, hanem azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy ilyen időszakokban a lakásunkat, közvetlen környezetünket is nagyobb gondossággal kell takarítani.

Fertőtlenítés a gyakran használt helyeken

A felmosás, porszívózás, mosogatás, valamint a mosdók tisztán tartása a napi rutin része a legtöbb otthonban, és ezt járvány idején sem szabad elhanyagolni. Sőt a szokásosnál intenzívebben, több fertőtlenítő- és tisztítószert használva kell eljárni ilyenkor, de ezen felül még egy kis plusz figyelmet kell fordítanunk az olyan részletekre is, amikre egyébként nem szoktunk. Elsősorban a gyakran megérintett használati tárgyakra kell most gondolni: a kilincsekre, telefonokra, távirányítókra, autók kormányára és sebességváltó karjára, a villanykapcsolókra, piperés flakonokra, parfümös üvegekre, fésűkre, a számítógép billentyűzetére vagy éppen a vécé lehúzó fogantyújára. Ugye, ezekről általában megfeledkezünk, és szinte soha nem pucoljuk meg őket? Pedig a náthás megbetegedést és az influenzát okozó vírusok többsége ezekről jut a szervezetünkbe, amikor a használatuk után a kezünkkel öntudatlanul megérintjük az arcunkat.

A tisztaság nem elég – fertőtlenítsünk!

Fontos, hogy a fent említett felületeket ne egyszerűen csak tisztára törüljük egy nedves ruhával, hanem alaposan fertőtlenítsük is. Ehhez a boltokban kapható szerek – mint például a SPAR saját márkás, Splendid Nature általános tisztítószere, amely a citrom természetes zsíroldó erejével tisztít, Splendid Nature citromos WC tisztítója vagy éppen a Splendid Nature foszfor-, formaldehid- és oldószermentes technológiával készülő, kizárólag biológiailag lebomló összetevőket tartalmazó fürdőszobai tisztítószere – tökéletesen megfelelnek. Bizonyos felületeken – például a számítógépen, a mobiltelefonon vagy a villanykapcsolón – a folyékony tisztító- és fertőtlenítő szerek helyett használjunk tisztítókendőt, például a Splendid 80 darabos általános tisztítókendőjét,  így nem fordulhat elő, hogy a nedvesség hatására tönkremegy a berendezés.

Naponta többször fertőtlenítsünk a tisztító eszközöket is

Ezeket a tisztításokat naponta többször – akár 2-3 alkalommal is – érdemes megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést. De ne csak a használati tárgyak felületét tisztítsuk meg ilyenkor, hanem magukat a tisztító eszközeinket is, amik egyébként általában a kórokozók legjobb gyűjtőhelyei, és a fertőzések kiindulópontjai. Forró vízben, fertőtlenítőszerrel pucoljuk meg a felmosó rongyokat és moppokat, a partvist, a mosogatószivacsot pedig tegyük 1-2 percre mikrohullámú sütőbe, hogy a rajta tanyázó kórokozókat elpusztítsuk.

A textileket se felejtsük ki

Természetesen a ruházatunk, az ágyneműk és törölközők tisztaságára is fokozottan kell ügyelni ilyenkor.  Legjobb, ha a törölközőből minden nap teljesen tisztát rakunk ki, és az ágyneműnket is tanácsos 2-3 naponta lecserélni, majd minél magasabb hőfokon kimosni. Fontos, hogy a pokrócokat naponta rázzuk ki és frissítsük fel – mivel a Nap UV sugarai kiváló fertőtlenítők, ezért érdemes őket egy két órára kitenni szellőzni –, és a lakásunk levegőjét is gyakran frissítsük fel szellőztetéssel. Járványos időszakban arra is figyeljünk, hogy 40-60 százalékon tartsuk a lakás levegőjének páratartalmát, mivel ha ennél magasabb, abban könnyen elszaporodnak a kórokozók, ha pedig alacsonyabb, akkor a túl száraz levegő irritálhatja a torkunkat, és ha náthásak vagyunk, a torokfájós, torokkaparós tüneteink csak még rosszabbak lesznek.


influenza megelőzés takarítás fertőtlenítés tisztítószerek