Az influenza súlyos vírusfertőzés, amely időről időre nagy járványokban is támadhat. A betegség megelőzésében vagy a már kialakult fertőzés enyhébb lefolyásában nagy szerepe van immunrendszerünknek. Kiegyensúlyozott immunrendszerrel gyorsabban útját állhatjuk a kórokozóknak.

 

A szervezet képes ellenállni a kórokozóknak, ha saját természetes védelmi rendszere jól működik. Ennek eléréséhez első lépésként a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek harmonikus egyensúlyára van szükség. A téli időszak beköszöntével egyre kevesebbet mozdulunk ki otthonról, csökken a napsütéses órák száma, táplálkozásunk sem olyan változatos, mint nyáron, ezek következményeként könnyen kialakulhat vitaminhiány, amely ilyenkor fokozott problémát jelent. Mi a legfontosabb, amit pótolnunk kell?

Az A-vitamin hozzájárul a szemünk egészségéhez, amire különösen nagy szükségünk lehet télen, amikor legfőképp mesterséges fényforrásokra kell hagyatkoznunk. Sok A-vitamint tartalmaz például a spenót és a tojás is.

A B6-vitamin jótékony hatásai között találhatjuk a görcsoldást, az immun-, ideg- és emésztőrendszer működésének támogatását. Éppen ezért ennek különösen nagy hasznát vehetjük a megelőzésben. B6-vitamin készletünket máj, hús, uborka és a spenót fogyasztásával is pótolhatjuk.

A C-vitamin az egyik legismertebb és legelterjedtebb, amelynek jótékony hatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése is. Emiatt erre fokozottan szükségünk van a téli hideg időszakban, amikor könnyebben betegedhetünk meg. Sok C-vitamint találunk a különböző citrusfélékben, a brokkoliban és a paprikában is.

A D-vitamin a bőrünkben termelődik a napfény hatására. Azonban a téli időszakban kevesebbet termel a szervezetünk. Éppen ezért a D-vitamin pótlására is érdemes odafigyelnünk, nem mellesleg azért, mert ennek antidepresszáns hatása van, és a hiánya az elhízással is összefüggésbe hozható.

A vitaminok nagyon fontosak a szervezetünk számára, nemcsak az influenzás szezonban, hanem hétköznapjainkon is. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ezek szedése az influenzából „kigyógyít”, vagy rövidebb lábadozási időszakot biztosít. Erre azonban nem alapozhatunk! A vitaminok olyan vegyületek amelyre az emberi szervezetnek nélkülözhetetlen szüksége van, azonban nem mindig  – vagy egyáltalán nem – tudja a megfelelő mennyiségben előállítani. Az egészséges táplálkozás, amely magában foglalja a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a szükséges vitamintartalommal együtt, önmagában elegendő, de megelőzésképpen, immunrendszerünk hatékonyabb működését elősegítendő ezt megtámogathatjuk a téli hónapokban vitamintartalmú étrend-kiegészítőkkel is. A vitaminok közül legfontosabb a C- és D-vitamin. Divatos a C-vitaminból napjainkban már az 1000-1500 mg-os készítményeket választani. Figyeljünk azonban arra, hogy ennek a mennyiségnek fel is kell szívódni ahhoz, hogy jótékony hatása legyen. Válasszunk inkább alacsonyabb dózist, és ezt naponta többször alkalmazzuk (3–4x 200 mg), vagy ha ragaszkodunk a magas vitamintartalomhoz, úgy mindenképpen a nyújtott hatóanyagleadású, ún. retard készítményeket részesítsük előnyben. A D-vitamin esetében azonban más a helyzet, itt ugyanis egy zsírban oldódó vegyületről beszélünk. Ellentétben a C-vitaminnal, ahol a napi 200–2000 mg közöttnagyon eltérő lehet a szükséglet, a D-vitamin esetében 2000NE a napi ajánlott adag, amely elraktározódik a szervezetünkben, és nem ürül ki a vizelettel.” – tanácsolja Tulok Balázs, a BENU Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője.

A speciális koncepció szerint kialakított BENU gyógyszertárakban a vásárlók kellemes környezetben, jól áttekinthetően elrendezett termékkínálatból válogathatnak kedvükre többek között a különféle vitaminkészítmények, elnyújtott felszívódású C-vitaminok, immunerősítők és gyógyteák között, a magasan képzett gyógyszerészek pedig szívesen adnak tanácsot egészségügyi kérdésekben, és segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb készítményt. Természetesen azok a betegek is gyors és kényelmes kiszolgálást kapnak, akik receptbeváltás miatt keresik fel az ország 250 pontján elérhető BENU Gyógyszertárak valamelyikét.