influenza vitamin

Az elmúlt héten másfélszeresére emelkedett az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

 

Az esetek túlnyomó többségében a vírus A típusa okozta a megbetegedéseket, és ahogy általában a téli influenzajárványok idején lenni szokott, most is főleg óvodás és általános iskolás gyermekeket érint a megbetegedési hullám. A szakemberek szerint a járvány még nem érte el a csúcsát, ezért a következő hetekben nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt. Összegyűjtöttük az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módjait.

Az év bármelyik hónapjában találkozhatunk influenzával és a hozzá hasonló tüneteket produkáló megfázásos betegségekkel. A közkeletű hiedelemmel ellentétben ez utóbbi is vírusos eredetű probléma és nem a hideg idő okozza, bár igaz, hogy ilyenkor a legyengült és vitaminhiányos szervezet sokkal fogékonyabb a meghűlésre. Az első és legfontosabb dolog, amit az influenza és a megfázás elkerülése érdekében megtehetünk ezért az, hogy egész évben jó erőben tartjuk magunkat és az immunrendszerünket, és különösen télen igyekszünk a szervezetünk vitamintartalékait megfelelő táplálkozással feltölteni.

Vitaminok és jó erőnlét

A National Institute of Health (USA) 2016-ban nyilvánosságra hozott kutatásai szerint az emelt dózisú C-vitamin kúrák csak 8 százalékkal csökkenti a felnőtteknél az influenzaszezonban gyakran előforduló hurutos és megfázásos megbetegedések, a gyerekek esetében pedig csak 13,6 százalékkal kevesebbnél jelenik meg a betegség. A megelőzésben tehát alig van jelentősége ennek a vitaminnak, ha pedig már elkaptuk az influenzát, akkor a tünetek enyhítésére és a betegség lefolyásának lerövidítésére a NIH szerint semmilyen hatással nincs a C-vitamin. Ettől függetlenül ne mondjunk le róla, és továbbra is ajánlott, hogy együnk télen is minél több C-vitaminban gazdag táplálékot – például citrusféléket, csipkebogyó- és homoktövis készítményeket – mert számos okból nagy szüksége van rá a szervezetünknek, és ráadásul túladagolni sem lehet, hiszen a felesleges mennyiség a vizelet útján kiürül. Az influenza ellen ma már sokkal hatékonyabb vitaminnak tartják a szakértők a D-vitamint: a Coloradói Egyetem Orvosi Karán például arra a következtetésre jutottak a statisztikai adatok és vizsgálatok alapján az orvosok, hogy alacsony (10 nanogram/ml-nél kevesebb) D-vitamin szintnél 40 százalékkal nagyobb a felső légúti fertőzések kockázata. Ezt a vitamint legkönnyebben napi 15 perc napozással pótolhatjuk, napsütés híján pedig a téli időszakban vitaminkészítményeket fogyaszthatunk, illetve D-vitaminban gazdag táplálékokat tegyünk az asztalra: ilyen például a tej, a vaj, a kakaóbab, a máj, a tojássárgája, a vargányagomba és a lazac illetve más tengeri és édesvízi halak.

A D-vitamin hiány megelőzésére az egy napra javasolt dózis a második magyarországi D-vitamin konszenzus megállapodása szerint a következőképpen alakul azok számára, akik a szükséges UV B sugárzást nem kapják meg illetve mindenkinek október végétől márciusig tartó időszakban:

Csecsemők: 400-1000 Nemzetközi egység (továbbiakban NE)        

Gyermekek (1-6 év): 600-1000 NE   

Gyermekek (6 év felett): 600-1000 NE

Serdülők: 800-1000 NE

Felnőttek: 1500-2000 NE,

Elhízott felnőttek: 3000-4000 NE,

Várandós nők: 1500-2000 NE

Védőoltások nélkül nem megy

Az immunrendszer erősítése a rendszeres testmozgással és különféle vitaminkúrákkal nagyon fontos dolog, de nem jelent teljes védelmet az influenza ellen. A leghatékonyabb ellenszer a rendszeres védőoltás, amit évente be kell adni még a járványos időszak előtt. A megfelelő vakcinával történő oltás az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészséges felnőttek 70-90 százalékánál hatékony a betegség megelőzésében, ráadásul ezek az oltások szinte egyáltalán nem járnak mellékhatással. Különösen fontos, hogy az influenzára leginkább fogékony csoportok – a gyerekek, krónikus betegek, idősek és azok, akik rendszeresen járnak zsúfolt közösségekbe – időben megkapják ezt a védelmet.

Kézmosás, kesztyű és papír zsebkendő

Az ÁNTSZ szakemberei szerint járvány idején a megelőzésben az egyik legfontosabb dolog az, hogy gyakran mossunk kezet, és az arcunkhoz, szánkhoz csak ezután nyúljunk, mert ezzel csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy cseppfertőzés útján elkapjuk az influenzát. A fertőzés ugyanis leggyakrabban nem úgy terjed el, hogy valaki ránk tüsszent, hanem úgy, hogy megfogunk különféle tárgyakat, amiket korábban egy fertőző beteg érintett. A buszok és villamosok kapaszkodói, az ajtókilincsek, a bevásárlókocsik fogantyúi, bankjegykiadó automaták és kártyaleolvasó terminálok gombjai mind-mind veszélyforrást jelentenek ebből a szempontból. Tartsuk tehát tisztán a kezünket, ha pedig elkaptuk a vírust és köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, akkor használjunk zsebkendőt, a tömegközlekedési eszközökön pedig húzzunk kesztyűt – ezzel nem csak magunkat, hanem más emberek egészségét is óvjuk!