Ukrajnában már tombol az influenza

Ukrajnában már több mint 200 halálos áldozata van az idei influenzajárványnak, a fertőzés terjedése tavaly szeptember vége óta tart. Csak az elmúlt néhány napban majd' háromezren betegedtek meg a vírusfertőzésben és kerültek kórházba, a betegek fele kiskorú.

 influenza vírus influenza járvány influenza fertőzés H1N1

0
2016. január 27.
Tovább

Influenza és közösség - Közösségben könnyen terjed!

Szülőként gyakran tapasztaljuk, hogy az iskolai / óvodai év elindulásával gyermekünk gyakran megbetegszik. Gyermekközösségben a fertőzések rohamosan terjednek, ezért nagy a szülők, pedagógusok felelőssége a megfelelő, preventív minta közvetítésében és az időben történő megelőzésben.

 iskolai higiénia influenza tünetei influenza terjedése kórokozók influenza

0
2016. január 22.
Tovább

Házi praktikák az influenza ellen! - Előzzük meg!

Kutatások szerint életünk során 2,5 évet töltünk megfázással, influenzával, így egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az időszakot mennyire tudjuk megfelelő prevencióval lerövidíteni.
Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a fertőzéseket?

 kézhigiénia influenzafertőzés influenzavírus kézmosás megfázás influenza fertőzések

0
2015. december 18.
Tovább

Már kérhető a védőoltás a háziorvosoknál

A háziorvosoknál már elérhető az influenza elleni oltóanyag, vagyis a vírussal szembeni a leghatékonyabb védekezési mód - közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közös budapesti sajtótájékoztatóján 2015. november 12-én csütörtökön.

 ÁNTSZ Dánielisz Ágnes OEK influenzafertőzés WHO kézmosás influenzaoltás járvány influenza megelőzés oltás

0
2015. november 13.
Tovább

Mutálódott az influenzavírus

Az idei szezonban háromkomponensű védőoltás lesz

Ismeretes, hogy az influenzavírus az egyik legváltozékonyabb vírusfajta, képes nagy mértékben is megváltoztatni a szerkezetét, éppen ezért a szakemberek minden évben ajánlják a szezonális oltóanyag beadatását. Az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de súlyos szövődményekkel is járhat, akár halálhoz is vezethet sajnos, ezért nem szabad lebecsülni.

 Danielisz Ágnes Jankovics István OEK influenzafertőzés ÁNTSZ influenzaoltás oltás

0
2015. október 27.
Tovább

Az egészségügy felkészült az influenzaszezonra

Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra, és a migránsok is jogosultak az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére, ha együttműködnek a hatóságokkal - mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos az MTI-nek.

 ÁNTSZ migráció influenza védőoltás

0
2015. október 06.
Tovább

Végéhez ért az elmúlt évek legkomolyabb influenzajárványa

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint a múlt héten, március 16-22. között 13 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, vagyis 34 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

 Google Flutrends influenzaszerű megbetegedés OEK influenzás megbetegedés influenzaszezon influenzajárvány influenza

0
2015. március 26.
Tovább

Egyre kevesebb az influenzás beteg, visszavonulóban a járvány

A legutóbbi megfigyelések szerint úgy tűnik hamarosan egy időre megszabadulunk az influenzától, az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint visszavonulóban van a járvány.  Március 2-8. között 34 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, vagyis 40 százalékkal kevesebben, mint a megelőző héten. Emellett az ország valamennyi területén csökkent a megbetegedések száma, az előfordulás gyakorisága Pest, Heves és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb, Somogy, Bács-Kiskun és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. Négy megye - Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Tolna, és  Bács-Kiskun megye - kivételével az ország valamennyi területén diagnosztizáltak  laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést. Lassan tehát visszavonul az influenzajárvány, egyre több kórházban oldják fel a látogatási tilalmat. A Google Flutrends adatai alapján az országban az influenza gyakorisága már mérsékelt, lassan tehát visszavonul a járvány, a kórházi látogatási tilalmat is egyre több helyen oldják fel.

 Országos Epidemiológiai központ  influenzaszerű tünetek  influenzajárvány  influenza

0
2015. március 17.
Tovább

Itt az indokolatlan és helytelen antibiotikum használat következménye

Az ÁNTSZ weboldalán közzétett tájékoztató szerint az Európai Bizottság kérésére készült egy elemzés az antibiotikumok baktériumokra gyakorolt hatásáról, melynek eredménye szerint az indokolatlan és túlzott antibiotikum használat miatt az elmúlt években e gyógyszernek ellenálló baktériumok jelentek meg. Ez óriási közegészségügyi kockázatot jelent nemcsak Európában, hanem az egész világon is, ráadásul nemcsak a beteg emberek gyógyítását, hanem az állategészségügyet is érinti.

 influenza szövődményei EFSA Dr. Nagy Károly ECDC EMA ÁNTSZ bakteriális fertőzés antibiotikumok baktériumok tüdőgyulladás influenza

0
2015. március 10.
Tovább

Most tart ott a járvány, ahol tavaly a tetőzése idején

Az Országos Epidemiológiai Központ legutolsó, 9. heti jelentése szerint hazánkban további harminc százalékkal csökkent az influenzás megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy február 23. és március 1. között 57 000 fő fordult orvoshoz influenzagyanús tünetekkel.

 influenzafigyelés Google Flutrends influenza tünetei influenzaszerű megbetegedés OEK ÁNTSZ influenzajárvány influenza

0
2015. március 06.
Tovább
Szakmai partnereink
Partnereink

Social Media Share